Liječenje alergija

Pravilan način liječenja alergije je zasnovan na vašoj medicinskoj historiji, rezultatima vaših alergo testova i ozbiljnosti vaših simptoma. Može uključivati tri vrste terapije: izbjegavanje alergena, korištenje lijekova i imunoterapija (unos alergena kroz injekciju ili stavljanjem pod jezik).Kako izbjeći alergene?

Najbolji način da prevenirate simptome i ograničite potrebu za lijekovima je da izbjegavate alergene što je više moguće. Pod izbjegavanjem alergena se misli na uklanjanje izvora alergena iz vašeg doma i okruženja. Također, možete smanjiti simptome na inhalatorne alergene tako što ćete svakodnevno ispirati nos.

Koji se lijekovi koriste u borbi protiv alergija?

Neki ljudi ne koriste lijekove zbog uvjerenja da njihovi simptomi nisu ozbiljni do te mjere. Ovaj vid razmišljanja može dovesti do ozbiljnih infekcija sinusa i uha. Ne preuzimajte rizik! Postoji mnogo sigurnih lijekova i na tržištu Bosne i Hercegovine koji olakšavaju simptome alergije. Neki od tih lijekova su:

Nazalni kortikosteroidi u vidu sprejeva za nos. Smanjuju otok koji za simptom ima nos koji je zapušen, iritira i koji curi.

Antihistaminici blokiraju histamin, okidač alergijske reakcije. Mogu ublažiti kihanje, iritaciju, curenje nosa i urtikariju. Nalaze se u raznim oblicima, kao što su tablete, sirupi ili sprejevi za nos. Koriste se za sezonske ali i alergene iz zatvorenog prostora.

Stabilizatori mastocita blokiraju otpuštanje histamina. Mogu pomoći kod curenja nosa, iritiranih i vodenastih očiju. Dostupni su u obliku kapi za oči i sprejeva za nos.

Lijekovi protiv kongestije ili zapušenosti. Smanjuju zapušenost tako što se povlači otok sluznice nosa. S ovom vrstom lijekova treba biti oprezan obzirom da korištenje duže od tri dana za redom može uzrokovati pogoršanje prijašnjeg stanja.

Kortikosteroidi (kreme i masti) ublažavaju svrbež i iritaciju, te zaustavljaju širenje osipa. Ukoliko vaš osip ne prolazi nakon sedam dana korištenja kreme, posjetite ljekara. Kortikosteroidi nisu isto kao anabolički steroidi koji se koriste ilegalno, a upotrebljavaju ih neki sportisti u procesu gradnje mišićne mase.

Oralni kortikosteroidi se propisuju kako bi smanjili otok i prekinuli ozbiljne alergijske reakcije. Važno je znati da ovi lijekovi mogu imati ozbiljne neželjene efekte, te je važno kontinuirano posmatranje od strane ljekara sve dok uzimate oralne kortikosteroide. Oralni kortikosteroidi nisu isto kao anabolički steroidi koji se koriste ilegalno, a upotrebljavaju ih neki sportisti u procesu gradnje mišićne mase.

Adrenalin ili epinefrin je neophodan i najvažniji lijek koji se daje tokom po život opasne anafilakse ( ozbiljne alergijske reakcije). U mnogim zemljama se propisuje pacijentu u obliku injekcije koju svaki pacijent može sam aplicirati, ukoliko je neophodno. U Bosni i Hercegovini to nije slučaj, te je svijest o ozbiljnosti alergijskih reakcija još uvijek na nezavidnom nivou. Da bi reagovao, adrenalin se mora dati u prvim minutama ozbiljne alergijske reakcije. Tretira po život opasne alergijske reakcije na hranu, ubod insekata, lateks i lijekove.

PRVA POMOĆ KOD ANAFILAKSE

Ukoliko mislite da doživljavate anafilaksu, upotrijebite injekciju adrenalina (ako imate) i pozovite hitnu pomoć (124). Ne odgađajte! Ne koristite antihistaminike umjeto adrenalina. Najučinkovitija i najbolja terpapija za anafilaksu je adrenalin. Neki lijekovi za prehladu mogu često biti okidač asmatičnog napada. Mnogi od lijekova uključuju aspirin ili neki drugi nesteroidni protivupalni lijek (NSAID). Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, konsultujte svog ljekara.

Šta je imunoterapija?

Imunoterapija ili hiposenzibilizacija je opcija liječenja za neke pacijente sa alergijama. Postoje dvije uobičajene vrste imunoterapije. Injekcije i kapi koje se stavljaju pod jezik (SLIT).

Injekcije uključuju unos alergena s kontinuiranim povećanjem doze. Pacijent postaje manje osjetljiv na specifični alergen. Injekcije su se dobro pokazale kod pacijenata sa alergijama na polen, neke životinje, prašinu, ujed insekata, te kod pacijenata sa astmom. Također, injekcije nisu imale željeno dejstvo kod alergija na hranu, lijekove, perje kao niti kod urtikarije i ekcema.

SLIT (kapi pod jezik) je drugi način liječenja određenih alergija gdje alergolozi daju pacijentima male doze alergena ispod jezika.  Ovaj vid izlaganja alergenu poboljšava toleranciju na određenu supstancu i smanjuje simptome. SLIT je poprilično siguran i efikasan način liječenja nazalnih alergija i astme.

Novosti

COVID 19 vakcine za osobe s alergijama i astmom

, ,
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC je objavio smjernice za COVID 19 vakcine. U ovom članku ćemo govoriti o mRNA vrstama vakcina i njihovoj upotrebi kod osoba s alergijama i astmom. Pfizer-BioNTech, Moderna su mRNA vakcine koje…

Najčešća pitanja o antialergijskoj posteljini

Grinje izgledaju poput sitnih insekata, no, zapravo imaju osam nogu i spadaju u porodicu pauka. Grinje su premale da bi se vidjele golim okom. Razmnožavaju se u toplim, vlažnim sredinama poput vašeg kreveta, gdje ima hrane i vlage. Hrane…

Kako se pripremiti za prvu posjetu alergologu?

Vi ili vaše dijete ste nešto pojeli, a potom dobili osip, urtikariju ili ste povratili? Možda sumnjate da vam okolišni okidači kao što su grinje ili polen izazivaju kašalj ili osjećaj otežanog disanja? Vrijeme je da razgovarate s vašim…

Vodič za alergije po mjesecima

Kada patite od alergija, uvijek ste u išekivanju od pojave simptoma. Osobe s proljetnim alergijama, jesenjim alergijama ili zimskim alergijama, imaju period bez simptoma, dok su osobe koje pate od cjelogodišnjih alergija u stalnoj potrebi…

Alergija na grinje i kućnu prašinu

Grinje su izuzetno sitni mikroorganizmi koji pripadaju porodici pauka. Žive u kućnoj prašini, madracima, krevetima, tepisima, zavjesama i hrane se mrtvim stanicama ljudske kože. Grinje preživljavaju u svim klimatskim uslovima te na svim…

Alergija na alkohol

Ako vam konzumiranje alkohola, čak i u malim količinama, izaziva simptome alergije na hranu, poput crvenila, svrbeža ili neugodnih probavnih problema, možda imate alergiju ili intoleranciju na alkohol. Iako su istinske alergije na…

Uređaji za zdravi zrak – pomoć kod alergija na polen, prašinu, grinje, gljivice i plijesni

Pročišćivači zraka se koriste modernim tehnologijama i savremenim tehnikama filtriranja za poboljšanje zraka u prostoriji. Kod kuće i na radnom mjestu pročišćivači zraka minimaliziraju opterećenje kućnom i sitnom prašinom. Smanjuju…

Prevencija alergije na jaje ranijim uvođenjem u ishranu novorođenčadi

Sve je više dokaza da je u strategiji primarne prevencije alergija na hranu korisnije rano konzumiranje od odgode uvođenja određenih alergogenih namirnica. Međutim, alergijska reakcija izazvana ranim unošenjem alergogene čvrste hrane je…

Sezonska alergija – Jeste li spremni za proljeće?

Proljetne alergije kreću s cvjetanjem drveća kada se milijarde polenskih čestica nađu u zraku, a što uzrokuje razvijanje simptoma alergijskog rinitisa (polenske groznice) kod podložnih – alergičnih osoba. Kod ovih pacijenata polen izaziva…