Sve je više dokaza da je u strategiji primarne prevencije alergija na hranu korisnije rano konzumiranje od odgode uvođenja određenih alergogenih namirnica. Međutim, alergijska reakcija izazvana ranim unošenjem alergogene čvrste hrane je kompleksno pitanje. 

Naučnici iz Nacionalnog centra za zdravlje i razvoj djece u Japanu su istražili da li će rano postupno uvođenje jajeta kod dojenčadi s atopijskim dermatitisom u kombinaciji s optimalnim liječenjem ekcema spriječiti alergiju na jaje u dobi od 1 godine. Iz istraživanja su isključene bebe rođene prije 37. sedmice i bebe s komplikacijama i ozbiljnim zdravstvenim stanjima.  

Postupak istraživanja

Bebe su konzumirale 50 mg zagrijanog jajeta u prahu dnevno u dobi od 6 – 9. mjeseca te 250 mg dnevno od 9.  do 12. mjeseca života. Na samom početku istraživanja, svim bebama je tretiran atopijski dermatitis s agresivnom terapijom (kortikosteroidi), a po tom se održavalo stanje pod kontrolom tokom cijelog procesa testiranja.  

Zaključak:

Istraživanje je dokazalo da je postepeno uvođenje jajeta uz odgovarajući tretman kože zapravo siguran i djelotvoran način spriječavanja alergije na kokošije jaje kod novorođenčadi s visokim rizikom za razvoj alergije. 

Izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27939035