Vi ili vaše dijete ste nešto pojeli, a potom dobili osip, urtikariju ili ste povratili? Možda sumnjate da vam okolišni okidači kao što su grinje ili polen izazivaju kašalj ili osjećaj otežanog disanja? Vrijeme je da razgovarate s vašim porodičnim ljekarom ili pedijatrom kako bi vas uputio na pregled alergologa po prvi put.

Prema Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti, alergolozima se preporučuje korištenje kombinacije medicinske historije i fizičkog pregleda u svrhu pomoći pri dijagnosticiranju alergija i okidača simptoma. Kako bismo vam pomogli da najbolje iskoristite prvu posjetu alergologu, ispred Klinika.ba smo pitali ljekare za preporuke.  

Šta treba provjeriti unaprijed?

Pobrinite se da ne uzimate nikakve lijekove koji bi mogli dovesti do pogrešne dijagnoze na prvom pregledu. “Antialergijski lijekovi (antihistaminici) ili neki drugi lijekovi kao što su npr. triciklički antidepresivi mogu utjecati na rezultate alergotestiranja,” navodi prof. dr. Ediba Saračević. Trebali biste prestati s uzimanjem ovih lijekova najmanje 5 dana prije posjete alergologu i prije samog testiranja. Svakako se konsultujte s vašim ljekarom.

Šta ponijeti sa sobom na pregled?

Ukratko – što više informacija! Posjeta alergologu se ne odnosi samo na testiranje. U procesu otkrivanja potencijalne alergije na hranu npr., najvažniji dio posjete alergologu je upravo da vi ispričate svoju priču sa što više detalja koji se odnose na simptome i razloge zbog kojih sumnjate na alergije. Kako biste alergologu dali što više relevantnih informacija, prof. dr. Saračević predlaže da vodite dnevnik u kojem ćete detaljno opisati svu hranu i piće koje konzumirate, bez obzira da li su ili nisu izazvali simptome.

Također, potrudite se da budete što precizniji:

 • nakon koliko vremena od konzumiranja određene namirnice dolazi do pojave simptoma
 • kako ste tretirali reakciju
 • prisjetite se drugih faktora koji su mogli uticati na reakciju u datom momentu: vježbali ste, pili alkohol (u slučaju odraslih pacijenata) ili ste npr. uzeli neki lijek prije reakcije.

Sve navedene informacije mogu pomoći alergologu u procjeni okidača koji su uzrokovali vašu alergijsku reakciju.

Fotografije mogu pomoći

Ljekari također savjetuju upotrebu smart telefona kako biste fotografisali i dokumentovali alergijsku reakciju. “Fotografije reakcije na koži mogu biti od pomoći jer će većina osipa ili otoka vrlo vjerovatno proći prije nego posjetite specijalistu,” kaže dr. spec. dermatologinja Samra Šoškić.

Ljekari također savjetuju da sa sobom ponesete i listu lijekova koje ste koristili ili još uvijek koristite, rezultate ranijih testova ukoliko ste ih radili te nalaze i mišljenja ukoliko ste bili kod drugih ljekara.

Šta obući?

Ne postoji dress kod kada posjećujete alergologa, ali pošto znamo da ovaj pregled može uključivati i testiranje koje se radi na unutrašnjoj strani podlaktice, preporučuje se udobna odjeća te majica kratkih rukava.

Koja pitanja postaviti?

Pored toga što ste vodili dnevnik ishrane i simptoma, pripremite se za posjetu alergologu tako što ćete unaprijed zapisati pitanja, a koja mogu uključivati:

 • Da li je potrebno testiranje za ovu vrstu alergije?
 • Na koju ste me hranu testirali i zbog čega (ukoliko je rađen test)? 
 • Šta znače rezultati testova?
 • Kako da prepoznam i izbjegnem okidače alergije?
 • Koliko ozbiljni mogu biti simptomi?
 • Koje korake da poduzmem kada se reakcija desi?
 • Koji je najbolji način da se nosim s alergijama?
 • Na šta da obratim pažnju poslije ovog pregleda?
 • Može li se moja alergija smanjiti ili pogoršati s vremenom?

Ukoliko vam dijagnosticiraju alergiju, važno je da pitate i za upute za život s alergijom na dnevnoj osnovi. Kako i kada trebate tretirati simptome te koji su neželjeni efekti lijekova koje koristite.

Napomena

Prvi pregled kod alergologa može značiti i mnogo novih informacija. Ne zaboravite pitati za edukativne materijale koji vam mogu pomoći, kao i dodatne resurse kao što su edukacijske web stranice za pacijente.