Grinje izgledaju poput sitnih insekata, no, zapravo imaju osam nogu i spadaju u porodicu pauka. Grinje su premale da bi se vidjele golim okom. Razmnožavaju se u toplim, vlažnim sredinama poput vašeg kreveta, gdje ima hrane i vlage. Hrane se ljudskim stanicama kože. Uz gotov izvor hrane i ugodan dom, grinje su spremne za razmnožavanje. Svaka ženka koja polaže jaja može povećati populaciju za 25 ili 30 grinja nedeljno a ovisno o dobi u vašem krevetu se brzo može razviti između milion i deset miliona grinja. Tokom svog osamdesetdnevnog životnog vijeka, prosječna grinja stvara oko 1000 alergenih čestica otpada. Zbog simptoma koji traju tokom čitave godine, grinje spadaju u najčešće alergene koji uzrokuju alergijski rinitis.

Kako prepoznati alergiju na grinje?

Alergen iz grinja može uzrokovati širok raspon simptoma. Neki od simptoma su svrbež očiju i nosa, zečepljenje i curenje nosa, začepljenost ušiju, respiratorne probleme, atopijski dermatitis i astmatične napade. Kod većine pacijenata simptomi su blagi ali mogu biti i jako teški uzrokujući loš noćni san. Od ovih simptoma alergični na grinje najčešće osjećaju gušenje, kašalj, curenje iz nosa i svrbež očiju. Kod astmatičara se obično javlja suh kašalj i karakteristični pisak u grudima. Ako imate problema s grinjama konsultujte se alergologom, koji će uraditi alergološko testiranje i razviti plan liječenja. Ono što se mora napomenuti je da grinje ne ujedaju ljude, ako osjetite ugrize znajte da je to neki drugi insekt(kukac).

Šta je to antialergijska posteljina?

Antialergijske posteljine su posebno dizajnirane kako bi spriječile grinje da zaposjednu vaš krevet. Jedini način da presječete njihov rast i razvoj je da im ukinete hranu(svoje mrtve stanice kože) postavljenjem fizičke barijere između njih i vas. Antialergijska posteljina mora sadržavati prekrivač za madrac, jastučnicu te navlaku za jorgan. Iako je vaš madrac star nekoliko godina, antialergijska posteljina dizajnirana od posebnih materijala će fizički spriječiti grinje da prodru do vašeg tijela. Pravi antialergijski pokrivač ima patentni zatvarač, izrađen je od čvrste tkanine i u potpunosti obuhvata jorgane, jastuke i madrace.

 Hoće li antialergijska posteljina izliječiti moju alergiju?

Antialergijska posteljina nažalost ne može izliječiti alergiju, ali je vrlo važna kao korak ka smanjenju simptoma. Astma i alergije su vrlo kompleksno zdravstveno pitanje koje se mora držati pod kontrolom s lijekovima. Kupovinom antialergijske posteljine smanjit ćete alergijske reakcije i time ćete smanjiti i upotrebu lijekova. Smanjivanjem svojih simptoma koji su javljaju noću dobiti ćete kvalitetniji san i buditi ćete se svježiji i odmorniji. Kupovinom antialergijske posteljine uz kombinaciju s redovitim čišćenjem i uklanjanjem prašine možete napraviti ogromnu razliku kod svog zdravstvenog problema. Iako nije lijek, stotine hiljada ljudi godišnje prijavljuje znatni napredak kupovinom antialergijske posteljine.

Veličina alergena grinje je 10 mikrona u promjeru, da bi vam nekako dočarali ovu veličinu pokušat ćemo objasniti kroz zrno pijeska. Veličina grinje iznosi  oko 300 mikrona a zrno pijeska je oko 800 mikrona. Stoga da bi se blokirao pristup tijelu veličina pore na posteljini mora biti manja od alergena grinje. Allersan antialergijska kolekcija posteljina ima najmanju prosječnu veličinu pore u industriji. Ova tkanina pruža apsolutnu najbolju zaštitu od alergena a istovremeno zadržava svjež i ugodan osjećaj. Pored grinja Allersan antialergijske navlake pružaju zaštitu i od drugih alergena kao što su spore plijesni i gljivica. Čak 70%alergičara je ustvari alergično na grinje. Alergija na grinje se najčešće javlja kod djece , ali i znatan broj odraslih pati od ove vrste alergije. Antialergijske posteljine su prva linija odbrane od alergija. Studija s Sveučilišta “John Hopkins” pokazala je da su se ” simptomi alergija na grinje upotrebom antialergijske posteljine smanjili za 90% “. Ako smanjite izloženost alergenima spavati ćete mirnije, disati ćete lakše i osjećati ćete se bolje. Čak iako nemate alergije spavati ćete mrinije znajući da ne živite u minijaturnom ekosistemu mikroorganizama. Antialergijska posteljina se zadnjih godina dramatično promijenila na bolje. Prije 25 godina antialergijske posteljine su pravljene od grubih materijala koji su bili jako topli i neugodni za spavanje. Ono što čini Allersan posteljinu posebnom je upravo iznimno kvalitetan materijal u čiji ćete se kvalitet uvjeriti i sami. Zahvaljujući tehnološkom napretku, možete kupiti antialergijsku posteljinu koja pored svih uslova koje ispunjava za zaštitu od grinja je izuzetno mekana  na dodir.

Kontrolu okoline i ublažavanje alergija nije tako jednostavno riješiti. Različite stvari djeluju različito na ljude, ali ostaje činjenica da izbjegavanje alergena je najglavniji korak ka rješavanju astme i alergija. Antialergijska posteljina ostaje jedan od najlakših koraka za smanjenje alergena na mjestu gdje vam najviše treba, u vašoj spavaćoj sobi.