Pročišćivači zraka se koriste modernim tehnologijama i savremenim tehnikama filtriranja za poboljšanje zraka u prostoriji. Kod kuće i na radnom mjestu pročišćivači zraka minimaliziraju opterećenje kućnom i sitnom prašinom. Smanjuju količinu štetnih tvari, alergena i polena te uklanjaju neugodne mirise. Dostupni su u raznim izvedbama.

Zrak u prostoriji sadrži prašinu i štetne tvari koje mogu ugroziti zdravlje. Alergeni i polen uzrokuju bolesti i poteškoće koje ćete izbjeći uz kvalitetan uređaj za pročišćavanje zraka. Dim cigareta i drugi neugodni mirisi negativno utječu na zdravlje i raspoloženje. Pročišćivač zraka može pomoći u poboljšavanju zraka u prostoriji te smanjenju koncentracije polena u prostorijama.

 

Čist zrak je pola zdravlja

Svakodnevno nam je potrebno više od 10.000 litara zraka za disanje. U svakoj litri zraka nalazi se prašina, kod kuće čak nekad i više nego vani. Prašina može biti vidljiva i nevidljiva. Tepih može primjerice upiti osam puta veću težinu prašine od vlastite težine. Namještaj, laminat i paneli djelomično su opterećeni formaldehidom koji se godinama ispušta u zrak u stanu ili uredu, a što ne pogoduje alergičnim osobama. 

Zrak u zatvorenim prostorijama može biti i do deset puta više opterećen i onečišćen prašinom nego zrak vani. Obzirom da većina ljudi 80 posto vremena provodi u zatvorenim prostorijama, iznimno je važan čist i zdrav zrak u prostoriji. Čišćenje, usisavanje i prozračivanje obično nisu dovoljni.

Pročišćivačem zraka možete smanjiti količinu prašine i značajno poboljšati zrak!

 

Olakšanje za osobe s alergijom i astmom 

Alergija na kućnu prašinu spada u alergije koje se najteže liječe. To je zbog toga što u stanu postoje brojni izvori prašine. Međutim, sama prašina ne čini vas bolesnima, ali grinje koje su sastavni dio prašine, da! U jednom kašičici prašine se prosječno nalazi 1.000 grinja i 250.000 najsitnijih čestica izmeta grinja koji je zapravo alergen. U stambenim prostorijama općenito svakodnevno nastaje šest miligrama prašine po kvadratnom metru. Ako želite čist, svjež zrak, ima smisla upotrebljavati snažan pročistač zraka.

Osobama s alergijama i astmom zrak opterećen štetnim tvarima i prašinom izaziva pojavu simptoma.  Ali, čak i ako ne osjećate direktan utjecaj na zdravlje, higijena zraka u prostoriji iznimno je važan faktor očuvanja zdravlja. Bakterije su nevidljive i prisutne posvuda. Na radnom stolu se nalazi na primjer stotinu puta više bakterija nego u kuhinji. U vrijeme gripe kubni metar zraka može sadržavati do 15.000 virusa gripe.

 

Zašto su važni filteri i sistemi filtriranja?

Uređaji za pročišćavanje zraka, koji su opremljeni visokokvalitetnim sistemom filtriranja, kao pročišćivači zraka osiguravaju odlične rezultate u poboljšanju zraka u prostoriji u slučaju alergije i ostalih problema.

Kvalitetni pročišćivači zraka opremljeni su HEPA filterom. Dupli sistem filtriranja u prvom koraku upotrebljava filter od sintetičkih vlakana kao predfilter. Tako se iz zraka u prostoriji mogu profiltrirati lagani do srednje neugodni mirisi kao i krupnija kućna prašina. U drugom koraku učinkoviti HEPA filter uklanja polen, čestice sitne prašine, alergene i spore gljivica plijesni. HEPA filter omogućuje uklanjanje do 95 posto tvari koje opterećuju zrak. Na taj način pročišćivač zraka može ukloniti prašinu i ostale štetne tvari i tako značajno smanjiti ograničenja za zdravlje.