Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC je objavio smjernice za COVID 19 vakcine. U ovom članku ćemo govoriti o mRNA vrstama vakcina i njihovoj upotrebi kod osoba s alergijama i astmom.

Pfizer-BioNTech, Moderna su mRNA vakcine koje upućuju naš imuni sistem da proizvodi protein koji pokreće imunološke procese. Tada naš organizam proizvodi antitijela koja nas mogu zaštiti od COVID 19 infekcije.

Pfizer-BioNTech vakcina se daje dva puta u razmaku od tri sedmice. Moderna se također daje u dvije doze, ali u razmaku od 4 sedmice. Na osnovu kliničkih ispitivanja, neophodne su obje doze kako bismo bili u potpunosti vakcinisani. Ukoliko inače imate oslabljen imunitet, preporučuje se i treća doza, najmanje 28 dana od druge vakcine, kada govorimo o Pfizer i Moderna vakcinama.
Jedino se vakcina Johnson & Johnson (J&J) daje u jednoj dozi. J&J je vektorska ili adenovirusna vakcina, baš kao i Astra Zeneca i Sputnjik. Funkcioniše na principu da se u određene adenoviruse, koji su bezopasni po ljude, ubacuje genetička instrukcija virusa SARS-CoV-2 za protein „šiljka“, Spike protein, koji izaziva imunološku reakciju tj. antitijela. Vakcine smanjuju mogućnost zaraze, ali i ozbiljnost simptoma ukoliko dobijete bolest.

Ko može primiti COVID-19 vakcinu?

Odrasli i djeca starija od 12 godina mogu primiti Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinu. Osobe starije od 18 godina mogu primiti Moderna, J&J, Astra Zeneca, Sputnjik i Sinofarm COVID-19 vakcine.
Prije vakcinacije se ne preporučuje uzimanje lijekova protiv bolova zbog mogućeg smanjenja razvoja antitijela. Ukoliko primate drugu vakcinu (npr. protiv gripe), obavezno sačekajte minimalno 14 dana prije primanja COVID 19 vakcine. Ukoliko ste u procesu desenzibilizacije tj. primate injekcije za smanjenje alergijskih reakcija, konsultujte svog ljekara.

Kategorije koje smiju primiti COVID-19 vakcinu:
• Osobe starije od 12 godina
• Osobe s hroničnim bolestima
• Osobe s oslabljenim imunitetom
• Trudnice
• Osobe s alergijama na hranu, životinje, insekte, polen, prašinu, lateks i oralne lijekove.

Ukoliko ste imali ranije ozbiljnije alergijske reakcije, trebate ostati do sat vremena u ustanovi gdje ste primili vakcinu.

Vakcinacija se ne preporučuje ako:

• Trenutno imate gripu ili ste prehlađeni
• Ukoliko ste imali reakcije na druge vakcine
• Ukoliko ste alergični na PEG (polietilen glikol) ili polisorbat (emulgator).
(U slučaju alergije na PEG ne smijete primiti mRNA COVID 19 vakcinu, a u slučaju alergije na polisorbat ne smijete primiti vektorsku vakcinu.)

Napomena: Poslije prebolovane COVID 19 infekcije, trebate pričekati 90 dana prije nego što se vakcinišete