Defekti u slojevima kože igraju glavnu ulogu u razvoju atopijskog dermatitisa kod djece. Nova analiza pokazuje da kontrola suhe kože hidratantnim kremama može biti važna taktika u liječenju i prevenciji. Atopijski dermatitis uobičajen je u dječijoj dobi, pogađa između 10% i 20% djece. Među onima koji su skloni 90% njih razvije stanje prije pete godine, s tim da početne faze javljaju se između trećeg i šestog mjeseca. Simptomi koji uključuju suhu kožu, svrab, ljuskanje, otekline, grebanje, poremećaj noćnog spavanja značajno narušavaju kvalitet života. Skupina kliničara s iskustvom u upravljanju atopijskih bolesti pregledala je literaturu kako bi identificirala najučinkovitije intervencije za kontrolu atopijskog dermatitisa kod dojenčadi i male djece. Uzeli su u obzir okolinu, ishranu i okidače. Zaključili su da  je upotreba krema(ovlaživača) jednostavna taktika za kontrolisanje atopijskog dermatitisa. Rezultati su pokazali da upotreba ovlaživača bez mirisa, aditiva te senzibilirajućih sredstava dovodi do niza prednosti, produžujući vrijeme stabilnosti bez inflamacija, i smanjenje upotrebe kortikosteroidnih krema. Stoga je važno educirati roditelje o upotrebi krema za ublažavanje stanja. Prevencija i upravljanje atopijskim dermatitisom zavisi od roditeljskog znanja, preventivnim mjerama, liječenju i kontroli kako bi se poboljšao život djeteta i same porodice. Važni aspekti liječenja atopijskog dermatitisa su znanje roditelja, izbjegavanje pokretačkih faktora te svakodnevna upotreba hidratantnih sredstava.

Umjesto izbjegavanje izloženosti okidačima u potpunosti upotreba ovlaživača i kontrolisana izloženost alergenima može pomoći u toleranciji na alergene. To bi u konačnici moglo dovesti do terapijske strategije za sprečavanje alergija, usredotočene na siguran tretman kože, indukciju oralne tolerancije i kontrolu okoline. Takođe strategija bi mogla smanjiti troškove i izostanke iz škole i s radnog mjesta.  Prema analizi tima, prethodne studije otkrile su da svakodnevno korištenje hidratantnih sredstava može spriječiti razvoj atopijskog dermatitisa. Postojeća ispitivanja kontroliranog ispitivanja pokazuju da je među rizičnim novorođenčadima, dosljedna primjena hidratantnih krema spriječila ovo stanje kod 32% japanskih beba i kod 50% angloameričke novorođenčadi. Dodatna istraživanja su također pojačala ove zaključke. Postojeće studije pokazale su da dvaput dnevno upotreba hidratantnih krema koje sadrže ceramid ima značajan potencijal u kontroli osjetljivosti atopijskog dermatitisa izazvanog unošenjem alergena kroz hranu. Ovaj je učinak primijećen kod novorođenčadi visokog rizika mlađih od 1. godine. Druga su ispitivanja otkrila da su česta upotreba ulja za kupanje i hidratantnih sredstava za lice ublažila simptome suhe kože nakon šest mjeseci kod 75% djece u dobi od 6 nedelja.

Upotreba djevičanskih ulja

 

Iako su istraživanja o učinkovitosti različitih biljnih ulja kao hidratantnih sredstava ograničena, objavljena istraživanja ukazuju na djelotvornost djevičanskog kokosovog ulja i destilata suncokretovog ulja u ublažavanju simptoma i uticaja atopijskog dermatitisa kod djece. Na primjer, jedna studija pokazala je da je djevičansko kokosovo ulje lokalno primijenjeno djelotvorno u smanjenju učinka ekcema i kontroliranju količine vode koja je isparila s kože; čime se smanjuje suha koža. Na temelju tih rezultata istraživači su utvrdili da je učinkovitost ovog hidratantnog sredstva rezultat njegovog protuupalnog djelovanja. Na kraju stručnjaci zaključuju, da su  studije pokazale da pedijatrijski bolesnici s atopijskim dermatitisom postižu usporedivo poboljšanje u stanju kože i u kvaliteti života kada koriste hidratantne ovlaživače kao i oni koji se oslanjaju samo na kortikosteroide. Neispravna barijera kože kod atopijskog dermatitisa može imati koristi od svakodnevne upotrebe hidratantnih sredstava, koja bi trebala započeti nakon rođenja, posebno kod one djece koja su u riziku od atopijskog dermatitisa. Destilat suncokretovog ulja kao komponenta hidratantnog sredstva, pokazao je kliničku učinkovitost i sigurnost kada se koristi kod pedijatrijskih bolesnika s atopijskim dermatitisom.