Mnoge slavne ličnosti pate od atopijskog dermatitisa, među kojima je i poznata pjevačica Adele.

Osobe s atopijskim dermatitisom pozivaju na veću svijest okoline, jer se ova hronična bolest povećava zajedno s drugim alergijama. Atopijski ekcem ili atopijski dermatitis je vrsta upale kože kod koje je koža upaljena, napuknuta, zadebljana i jako svrbi. Do upale dolazi jer tijelo stvara antitijela kao odgovor na alergen. Iako uzroci nisu poznati, naučnici smatraju da do porasta dolazi zbog okolišnih uzročnika povezanih s urbanizacijom. Učestalost pojave atopijskog dermatitisa se u zadnjih 40 godina povećala za dva do tri puta. Atopijski dermatitis pogađa 20 posto djece i do tri posto odraslih u Evropi. Švedska studija čak navodi da do 50% posto djevojčica, u dobi od 13 do 15 godine ,pati od neke vrtse ekcema. Na jugu je to oko 5 posto djevojčica. Druga studija sprovedena u Holandiji je otkrila, da 5,5 posto Holandskog stanovništva pati od atopijskog dermatitisa. “Ono što se tačno ne zna je koliko Evropljana pati od atopijskog dermatitisa, jer ne postoji tačna definicija ovog stanja”, izjavila je Susanna Palkonen, direktorica Evropskog udruženja pacijenata s alergijama i bolestima disajnih puteva (EFA).

Lijeka još uvijek nema 

Što se tiče uspostvljanja dijagnoze, u Evropskim državama se uspostavlja na različite načine. Dijagnozu uspostavlja specijalist ili doktor porodične medicine. Postoje i druge vrste atopijskog dermatitisa, poput iritativnog dermatitisa koji nastaje na radnom mjestu. Takva vrsta dermatitisa pogađa oko 10 % odraslih u Evropi. Za gotovo 10% populacije stanje je jako teško. Bolest se obično pojavljuje u ranom djetinjstvu, i kod polovine će bolest ostati i u odrasloj dobi. Mnogi od tih slučajeva iz atopijskog dermatitisa razviju polensku groznicu i astmu. U Evropi oko osamdeset miliona pati od neke vrste alergije. Atopijske bolesti se mogu vrlo dobro kontrolisati ali lijeka još uvijek nema. Izvještaj Evropske komisije o zdravstvenom stanju u Evropi navodi da je dramatičan porast kumulativne incidencije atopijskog dermatitisa u ranom djetinjstvu zabrinjavajući. Ozbiljnost ekcema ponekad može ugroziti suočavanje osoba generalno s životom. Zbog podizanja svijesti kod ljudi 14. septembar se obilježava kao svjetski dan atopijskog dermatitisa.

Socio-ekonomski uticaj 

Osip može snažno uticati na kvalitet života oboljelog. Takođe, pogađa budžet porodice zbog silnog trošenja novca na kreme, posebne deterdžente, i lijekove koje oboljeli mora kupovati. Takođe, oboljeli često izostaju iz škole ili s svog radnog mjesta, te se time smanjuje produktivnost osobe. Što su simptomi jači, jači je i uticaj na život. Ono što treba naglasiti je da, lijekovi i tretmani različito djeluju na pacijente. Čak i ako izgleda isto, svrbi isto, odgovor imunološkog sistema je drugačiji. Dakle, neki tretmani kod pojedinih pacijenata čine čuda, dok kod drugih uopšte ne djeluju, ili čak izazivaju pogoršanje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5