Neki istraživači smatraju da je meditacija održiv mehanizam za rješavanje problema svrbeža izazvanog pojavom ekcema. Sudionici studije koju finansira NEA, otkrili su da konzistentna meditacija pomaže poboljšanju koncetracije, i time im daje kontrolu nad svrbežom. Pozitivan učinak prethodnih studija naveli su ove istraživače da pokušaju s meditacijom smanjiti intezitet svrbeža i time poboljšati kvalitet života osoba koje imaju atopijski dermatitis. Emocionalni stres može biti okidač za pojavu ekcema. Atopijski dermatitis utiče na kvalitet života, ometajući normalan san i svakodnevne aktivnosti. To sve rezultira pojavom tjeskobe i depresije.

Istraživači na ovom projektu su se nadali da će meditacija sudionicima pružiti mehanizam za suzbijanje pojave ekcema, pogoršanja, poboljšati im koncetraciju i dati im kontrolu nad svrbežom. Uz to, grebanje kože mijenja lokalne hormone, kao i to kako se naš um osjeća. Pokazalo se da hronični svrbež aktivira područja u mozgu slična hroničnoj boli i stresu. Kod bolesnika s ekcemima, ova područja mozga ostaju preaktivna, što dovodi do oslobođanja hormona stresa. Pomoću MRI dokazali su da meditiranje može deaktivirati ta područja. Na temelju tih studija hipotetizirali su da meditacija može resetirati aktivirana područja mozga dovodeći do smanjenog inteziteta svrbeža, i na kraju, do smanjenog oslobođanja upalnih i stresnih hormona.

Ispitanici u ovom projektu izjavili su da im je tokom meditacije stanje kože bilo pod kontrolom, te da nisu imali potrebu za češanjem i grebanjem kože. Učesnici su primjetili poboljšanje njihove kvalitete sna, i poboljšala im se sposobnost da se nose s svojim stanjima. Izjavili su da su lakše prepoznali stresne okidače i koristili su vrijeme mirovanja ekcema za kontrolisanje svog uma, kako osjećaj svrbeža nebi preovladavo nad njima. Uopšteno, sudionici ove studije su izjavili da meditacija nije izliječila njihov atopijski dermatitis, ali im je dala kontrolu nad svojom kožom.

 

izvor: The National Institute of Integrative Medicine offers this Introduction to Meditation: https://nccih.nih.gov/health/meditation/overview.htm

Free guided meditations are available through UCLA’s Mindful Awareness Research Center: http://marc.ucla.edu/body.cfm?id=22