Pitali smo ekcem – perta

U petak, 27. marta 2020. godine smo održali prvi webinar u nizu, a unutar projekta online savjetovanja za pacijente u toku pandemije Corona virusa.  Preko 360 pacijenata je prisustvolalo webinaru na temu „Atopijski dermatitis u vrijeme izolacije“, a gost ljekar je bila dr. spec. dermatolog Samra Šoškić. 

U nastavku vam donosimo najvažnija pitanja na koje je dr. Šoškić odgovorila, a mahom se tiču prevencije simptoma atopijskog dermatitisa u posebnim uslovima – COVID 19.

Preporuke za pranje ruku ukoliko imamo atopijski dermatitis – koji sapun koristiti?

Dr Šoškić – Ruke treba prati sindetima namijenjenim koži s ekcemima. Ova sredstva su dovoljna za borbu protiv virusa, a pri tom nisu agresivna kao neki drugi sapuni. Virus sam po sebi je izuzetno osjetljiv u spoljnoj sredini i njegov masni omotač je osjetljiv na fizičko dejstvo vode u kombinaciji sa sapunom, ili u ovom slučaju sindetom koji je preporuka dermatologa za pacijente s atopijskim dermatitisom i ekcemima.  Svakako preporučujem da se pored bočice sa sapunom (sindetom) nađe i bočica sa emolijentom, a kako bi poslije svakog pranja namazali ruke.

Preporuka je da izbjegavamo dirati lice, nos, oči – međutim osobe s ekscemima i atopijskim dermatitisom ovu preporuku teže mogu poštovati. Postoje li neki savjeti kako bi smanjili diranje područja lica?

Dr Šoškić – Ovo pitanje se treba adresirati i psihoterapeutima, koji će predložiti neki vid okupacione terapije. Međutim, većina ljudi dodiruje lice mnogo više nego što shvaća, ali to može biti posebno primjetno kod osoba koje  imaju ekcem. Ako već morate dotaknuti lica, prvo operite ruke. Možete uvijek pri ruci imati i jednokratne štapiće za uši koje ćete dezinficirati npr. okteniseptom i povremeno i ukoliko je prijeka potreba, dodirnuti štapićem područje koje vas svrbi.

Da li dijete koje ima ispucalu kožu na rukama spada u rizičnu kategoriju da se inficira corona virusom?

DrvŠoškić – Osobe s ekcemima i ispucalom kožom nemaju rizik od zaraze virusom putem kože. Corona virus je respiratorni virus koji se prenosi kapljično, isključivo putem sluznice. Međutim, neophodno je ovakvu kožu liječiti zbog drugih bakterijskih i virusnih infekcija koje je moguće razviti putem raspucale kože.

Povezuju osobe s oslabljenim  imunim sistemom kao rizicne za korona virus. Da li se trebam brinuti posto uzimam imunosupresivne kreme za ekcem?

Dr Šoškić – Generalno je mišljenje da su rizici za COVID 19 infekciju veći kod osoba s oslabljenim imunološkim statusom. Međutim, upotreba lokalnih kortikosteroida ne utiče na sistemsku imunosupresiju. Lokalni kortikosteroidi djeluju isključivo na lokaciju na koju ih aplicirate.  Svakako je neophodno uzeti u obzir površinu koja se maže, dob pacijenta te da li se radi o visoko ili nisko-potentnim kortikosteroidima. Drugi slučaj su pacijenti koji zbog teže kliničke slike uzimaju oralne imunosupresive (prednizon, ciklosporin, metotreksat, azatioprin, mikofenolat) te se njihov dodatan oprez svakako preporučuje.  

Posto je preporuka da nosimo maske, kako da preveniramo da nam se ekcemi na licu ne upale?

Dr Šoškić – Ako vam se savjetuje nošenje maske, možete poduzeti mjere opreza kako maska ne bi iritirala vaše ekceme. Preporučujem prvo čišćenje kože nježnim ispiranjem lica i potpuno sušenje kože. Zatim nanesite tanki sloj losiona za lice ili kreme na cijelo lice – krema ili losion će pružiti zaštitni sloj između maske i vaše kože kako bi se spriječio izravan dodir. Na kraju stavite masku. Moguća je pojava alergijske reakcije na material same maske. Neke maske imaju ljepljivu traku koja prijanja uz nos i područje obraza, a koje mogu izazvati reakciju. Neke maske sadrže i metalnu žicu koja vam omogućava da je oblikujete prema licu. Ova žica može biti izrađena od nikla, uobičajenog kontaktnog alergena. Čak i kroz tanku tkaninu poput pamučne obloge može izazvati alergijske reakcije. Preporučujem da pričvrstite mekani sloj tkanine između maske i kože kako biste spriječili da nikal dodiruje vašu kožu ili pronađite masku koja nema metalnu žicu (ukoliko ste alergični).

Kako njegovati kožu u doba izolacije?

Dr Šoškić – Pacijenti s atopijskim dermatitisom prije svega trebaju razviti svakodnevnu rutinu njege kože. Ovo je način održavanja stanja pod kontrolom, a u tome nam pomažu emolijenti.  Naročito je potrebno pristupiti intenzivnoj hidrataciji kože obzirom na uslove izolacije koja nam dodatno kožu isušuje.

Webinar u trajanju od 45 minuta, možete pogledati OVDJE