Hrana rijetko izaziva astmatične napade. Međutim, simptomi teške alergijske reakcije na neku hranu mogu oponašati simptome astme. Prvi korak je znati da li imate alergije na hranu. Svaka netipična reakcija na neku hranu smatra se nepovoljnom reakcijom. Kada govorimo o alergiji na hranu mislimo na imunološki sistem koji reaguje na proteine iz hrane koji su inače bezopasni po nas.

Neophodno je napraviti sve vrste testiranja da znate tačno na šta ste alergični. Intolerancija na hranu, najjednostavnije rečeno, definiše se kao netolerisanje određenih namirnica gdje nije uključen odgovor imunološkog sistema. Namirnice koje su najčešće povezane s alergijskim reakcijama su: jaja, kravlje mlijeko, kikiriki, pšenica, riba, kozice i ostale školjke te sve vrste orašastih plodova.

Pored hrane postoje i drugi okidači astme. Konzervansi također izazivaju astmatične napade. Aditivi kao što su natrijum bisulfat, kalijev bisulfat, natrijum metabisulfat i natrijum sulfat, obično se koriste u preradi i pripremi hrane. Nalaze u sušenom voću, krompiru koji je pakiran i polovično pripremljen, vinu i pivu, flaširanom soku i kiseloj hrani.

Simptomi alergije na hranu

Za većinu ljudi uobičajeni simptomi alergija na hranu uključuju: osip, mučnine, povraćanje i proljev. Ako imate alergije na hranu koje pokreću astmatične napade, uz abdominalne probleme javlja se i kašalj te karakteristični pisak u grudima. Ukoliko se brzo ne reaguje može se razviti i anafilaksija-oticanje grla i prestanak protoka zraka. Ako primjetite da neka hrana izaziva vaše astmatične napade razgovarajte sa svojim ljekarom o planu liječenja.

Šta učiniti ukoliko smo alergični na neku hranu?

Jedan od najvažnijih koraka je izbjegavati sporne namirnice koje su okidači alergijskih reakcija. Pokušajte ne dolaziti u kontakt s hranom na koju ste alergični. Uvijek čitajte deklaracije i pitajte na koji je način je pripremljena hrana u restoranu. Razmislite o imunoterapiji! Imunoterapija trenira vaš organizam da ne pretjeruje. Imunoterapija se sastoji od unosa male količine tvari koje pokreću alergijske reakcije. Nakon ponovljenih tretmana tokom određenog vremena vaš imuni sistem bi trebao prestati izazivati alergijske reakcije. Sublingvalna imunoterapija-SLIT je alternativa imunoterapiji koja se daje putem injekcije. SLIT se daje pod jezik. Ukoliko su vaše alergijske reakcije jake uvijek sa sobom nosite dva kompleta epinefrina. Ako osjetite bilo koju naznaku anafilaksije nemojte se ustručavati da koristite auto-injektor epinefrina. Nakon ubrizgavanja epinefrina nazovite hitnu pomoć.

Djeca s alergijama na hranu i astmom 

Djeca koja imaju astmu i alergije na hranu imaju veće šanse da razviju anafilaksiju, posebno ako astma nije dobro kontrolisana. Upravo su alergije na hranu krivac teške i uporne astme kod velikog broja djece.