Većina žena koja je patila od ekcema ili atopijskog dermatitisa doživi pogoršanje simptoma u trudnoći. Hormoni ne utječu na pojavu atopijskog dermatitisa, ali usljed emotivnih promjenama i stresnih situacija za organizam, dolazi do pogoršanja već postojećeg atopijskog dermatitisa. 

Osim hormona, značajnu ulogu igraju i alergeni koji su zapravo okidači za atopijski dermatitis, a kojima žene postaju podložnije tokom trudnoće. Osim genetskih predispozicija, ishrana značajno utiče na razvoj atopijskog dermatitisa. Posebno je bitna ishrana kod trudnica, kada je u pitanju ovaj problem. 

Rizik od razvoja astme i atopijskog dermatitisa te srodnih bolesti, smanjuje se ishranom bogatom ribom i ribljim uljem, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima D, A, C i D, probioticima te selenom i bakrom. 

U vidu prevencije, potrebno je njegovati kožu odgovarajućim kremama dva puta dnevno. Potrebno je izbjegavati hemijska sredstva i deterdžente te izbjegavati sapune koji kožu čine suhom. Tuširanje treba skratiti i koristiti mlaku vodu. Neophodno je izbjegavati okidače, a preporučuje se i smanjenje korištenja šminke i drugih kozmetičkih preparata.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321580.php