Grinje se nalaze na brojnim mjestima u stanu. Neka od njih su tepisi, jastuci, popluni i tapecirani namještaj. Za razvoj im najviše odgovara temperatura od 22 do 33 stepena i relativna vlaga od 70 do 90%.

Alergeni se nalaze u izmetu mikroskopski malih grinja i sastavni su dio prašine u kući. Oni su jedan od uzroka alergijskih reakcija, a pored njih u prašini se nalaze i plijesan, bakterije, pelud, tekstilna vlakna i slično.

Postoji više vrsta grinja, a one spadaju u rod pauka. Liježu jajašca i na taj način se razmnožavaju. Hrane se ostacima kože i hrane te plijesnima.

Kod osoba s atopijom postoji mogućnost senzibilizacije i alergije ako u gramu kućne prašine ima od 100 do 500 grinja. Kod osoba koje su alergične na grinje postoji opasnost od teške alergijske reakcije, astmatičnog napada ili anafilaksije kada dođu u susret s alergenima.

Alergija na grinje manifestira se kao alergijski rinitis ili astma. U novije vrijeme i trećina odraslih osoba s atopijskim dermatitisom ima alergiju na grinje.

Kako bi se riješili grinja potrebno je stalno održavati prostor u kojem stanujete te koristiti grijače za madrace i igračke, jer grinje ne podnose toplotu. Također, mijenjate posteljinu što je češće moguće i provjetravajte prostorije u kojima boravite.