Pored inhalacionih alergena, alergena iz prirode, alergena životinjskog porijekla i alergena iz hrane, postoje mnogi drugi okidači koji mogu aktivirati simptome astme. Neki od njih su: spoljni mirisi i parfemi, boje ili lakovi, duhanski dim, para od kuhanja, sredstva za čišćenje, paljevina, aerosol sprejevi, prašina, prašina od krede, promjene vremena, virusne infekcije, gorušica, energično igranje i vježbanje, lijekovi, duže plakanje ili smijanje, hladan vazduh, aditivi i sulfati. 

Međutim, stres spada u sve češće okidače, kako kod djece tako i kod odraslih. Stres je većinom izazvan školskim odnosno poslovnim obavezama.

Stres u kombinaciji sa astmom, dovodi do pogoršanja simptoma, nedostatka zraka, nervoze te napada panike. S obzirom na to da je astma atopijsko oboljenje, stres može utjecati i na pojavu i pogoršanje atopijskog dermatitisa također.

Na stres možete utjecati raznim tehnikama opuštanja i smirivanja: odmorite se, duboko dišite, meditirajte, izađite na svjež vazduh, prošetajte, opustite se uz omiljeni film, knjigu, boravite uz vodu ili koristite neke nove igračke koje pomažu u smirivanju.

Izvor: https://www.webmd.com/asthma/guide/stress-asthma#1