Koža koja služi kao barijera vanjskim utjecajima je ključna za odstranjivanje alergena i drugih bakterija, kao i za održavanje potrebne vlažnosti tijela. Osobe sa atopijskim dermatitisom imaju disfunkciju u pogledu kože koja bi trebala služiti kao zaštita. Njihova koža gubi više vode nego što je uobičajeno te služi kao otvor za bakterije, viruse, gljivice, alergene i mnoge druge nadražaje.

Tačna veza između klime i atopijskog dermatitisa još uvijek nije ustanovljena, ali stručnjaci vjeruju da oštećenje kožne barijere reducira prilagodljivost na klimatske promjene. Istraživanja su pokazala da se osobe sa atopijskim dermatitisom suočavaju sa većim promjenama na koži u hladnijem periodu nego ljeti.

Sa dolaskom jeseni dolaze i niže temperature. Hladnije vrijeme uzrokuje smanjenje vlažnosti u zraku. Koža postaje izrazito suha. Suha koža je jedan od najčešćih uzročnika ekcema. Također, u jesen dolazi do povećanja plijesni, peludi i drugih alergena u zraku. Nije zanemarljiva ni iritacija kože sintetičkim odjevnim predmetima i teškim, toplim materijalima koji su sastavni dio našeg ormara uslijed niskih temperatura.

Pored navedenog, u jesen djeca kreću u školu, što može predstavljati stresan period kako za njih tako i za roditelje. Upravo taj stres može biti okidač za atopijski dermatitis. Tijelo šalje signale imunom sistemu što podstiče oslobađanje bijelih krvnih zrnaca. Posljedica toga jesu crveni dijelovi kože koji svrbe.

Kako bi se reducirali utjecaji klimatskih promjena te zaštitila koža, potrebno je činiti sljedeće:

  • Dnevna hidratizacija kože kako bi se očuvala kožna barijera
  • Kupanje i tuširanje treba biti kratko te voda treba biti mlaka
  • Izbjegavajte jake sapune koji mogu dodatno isušiti kožu
  • Koristite ovlaživače prostora kako bi povećali vlažnost u prostorijama
  • Izbjegavajte alergene i nadražujuće tvari
  • Koristite terapiju
  • Pažljivo birajte sastav odjeće koju nosite

Izvori: https://atopicdermatitis.net/affect-weather/http://www.drgoodlerner.com/2016/11/eczema-flare-in-autumn/