Roditelji su često zabrinuti zbog nedostatka fizičkih aktivnosti kod djece. To se posebno odnosi na djecu koja boluju od astme. Razlog tome je činjenica da vježbanje i fizičke aktivnosti mogu biti okidači za simptome astme (kašalj, stezanje u plućima, kratak dah).

Plivanje je jedna od aktivnosti koju stručnjaci sve više preporučuju kao način da dijete bude aktivno i zdravo.

Američki doktori ističu tri prednosti plivanja koje mogu pomoći djeci s astmom da se uklope  i poboljšaju kontrolu simptoma. Vlažan vazduh održava otvorene disajne puteve, pomaže u regulisanju disanja i jača funkciju pluća. Dakle, prednosti  plivanja su vježbanje i vlažnost u zraku, dok bi nedostaci bili hemikalije u bazenu.

Što se tiče otvorenih i zatvorenih bazena, razlika se ogleda u tome da se više hemikalija nalazi u zatvorenim bazenima. Međutim, prednosti plivanja prevazilaze rizik od hlora i drugih hemikalija.

Plivači koji imaju astmu ne doživljavaju jake alergijeske reakcije kao astmatičari koji se bave drugim vrstama sporta. Ipak, ukoliko vaše dijete ima poteškoće prilikom plivanja izazvane astmom, to je znak da astma nije dovoljno kontrolisana i da je vrijeme da se obratite ljekaru. 

Izvor: https://www.allergicliving.com/2017/03/13/swimming-offers-3-key-benefits-for-children-with-asthma/