Atopijski dermatitis je najčešća hronična upalna bolest kože, karakterizirana svrabom, upalom i suhoćom kože. Veliku ulogu u nastanku atopijskog dermatitisa ima nasljedna (genetska) sklonost za bolest uz oštećenu epidermalnu barijeru i poremećaj imunološkog sistema, što dovodi do pretjerane reaktivnosti na vanjske alergene.

Filagrin je ključni protein funkcionalne barijere kože zbog čije je mutacije koža izrazito suha, a i povećava se propusnost kože za alergene i mikroorganizme, što dotatno potiče upalu kože. Oštećena kožna barijera sama po sebi dobra je podloga za kolonizaciju patogenim mikroorganizmima, ne samo zbog povišenog pH već i zbog deficita slobodnih masnih kiselina koji pridonose antimikrobijalnoj aktivnosti.

S obzirom na to da je atopijski dermatitis karakteriziran oštećenom epidermalnom barijerom, suhom kožom i hroničnom upalom, u liječenju je potrebno paziti na prevenciju i redovnu intenzivnu njegu kože primjenom emulzija ulja u vodi ili krema  te uljnih kupki, uz redukciju bakterijske kolonizacije primjenom lokalnih antiseptika (kao što je natrij hipokloritni gel).

Uloga preosjetljivosti na hranu u poticanju bolesti u dojenačkoj dobi iznimno je važna, s obzirom na to da je prema različitim istraživanjima opažena alergija na hranu u 30 do 50 posto oboljele djece. 

Liječenje atopijskog dermatitisa uvijek uključuje dva pristupa: kontinuiranu osnovnu njegu suhe kože primjenom emolijentnih pripravaka i uljnih kupki i izbjegavanje mogućih okidača patološkog procesa te povremenu protuupalnu terapiju u fazama pogoršanja ekcema koja uključuje lokalnu primjenu terapija koje preporuči ljekar.

Izvor: https://www.skincentre.com/page/eczema/