Tokom posebno intenzivnih ekcema s jakim svrbežom ili bolom, terapija mokrim oblogama (wet wraps) može učiniti čuda kako bi rehidrirala i smirila kožu i pomogla lokalnim lijekovima da bolje djeluju. Obloge od tkanine namoče se u vodi i nanose na oboljelu kožu. Ukoliko obloge stavljate na lice, važno je koristiti sterilne gaze i rastezljivu hiruršku mrežicu te tražiti dodatne upute ljekara.

Vlažne obloge je najbolje primijeniti nakon kupanja, mazanja kože kremom koju vam je prepisao dermatolog ili pedijatar (topikalni kortikosteroidi) te nakon što ste kožu tretirali emolijentima (losionima namijenjenim atopičnoj koži). Koristite čistu, po mogućnosti bijelu, pamučnu odjeću ili gazu za mokri sloj, a za suhi iskoristite npr. pidžamu ili majicu u kojoj dijete ide na spavanje. Ako se ekcemi nalaze na nogama i / ili rukama, za vlažni sloj možete koristiti pamučne rukavice ili čarape, a za suhi sloj mogu poslužiti najlonske rukavice ili prozirnu foliju za pakovanje hrane.  

Da biste sproveli terapiju mokrim oblogama, prvo navlažite odjeću ili gazu u toploj vodi. Zatim vlažni sloj omotajte oko zahvaćenog područja. Potom lagano omotajte suhi sloj preko mokrog. I na kraju, pažljivo obucite odjeću za spavanjem vodeći računa da ne pomjerite obloge. Vlažne obloge ostavite preko noći ili nekoliko sati, ali uz konstantnu povremenu provjeru, a obzirom da se obloge ne smiju u potpunosti osušiti prije skidanja. 

Prije sprovođenja terapije mokrim oblogama, konsultujte vašeg pedijatra ili dermatologa.

 

 

TERAPIJA MOKRIM OBLOGAMA – KORAK PO KORAK

1. Natopite oblogu toplom vodom i blago iscijedite (treba biti vlažna)

2. Stavite oblogu na ekcemom zahvaćeno područje

3. Omotajte suhi sloj preko vlažnog

4. Pažljivo obucite odjeću za spavanje 

5. Ostavite obloge preko noći ili nekoliko sati

Postupak pripreme obloga možete pogledati i na videu OVDJE, a postupak pripreme kože možete pogledati OVDJE