Za samo nekoliko sedmica dolazi kraj redovne školske godine. Osnovci i srednjoškolci pišu svoje završne testove. Za one koji pate od alergije na polen, mjesec maj nije nikako vrijeme da bi pokazali svoja znanja i umijeća. 

Zbog mješavine simptoma alergije i nuspojava od lijekova, osobe s alergijama su ponekad izuzetno ograničeni u njihovom radnom učinku. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da alergija na polen može znatno smanjiti koncentraciju učenika tokom perioda ispitivanja. Za učenike koji su bili pogođeni alergijskim reakcijama u fazi testiranja gotovo 83 posto je onih s dijagnozom atopijskog dermatitisa, alergijske astme, alergije na polen i sl. Oko 80 % njih su dobili antihistaminik koji bez obzira na ublaženost alergijske reakcije, kao nuspojavu uključuje kraći raspon pažnje, smanjuje budnost i obara koncentraciju učenika. 

Obzirom da je redovna terapija jedini tretman koji direktno spriječava simptome alergije, savjetuje se započeti s istom u vremenu prije same sezone polena, upravo kako bi određene nuspojave od lijekova bile savladane postepeno i kako bi alergična djeca u vrijeme najveće koncentracije polena bila spremna i fokusirana na nastavu.