Da li se radi o polenu u Dalmaciji ili pernatom jastuku hotela, okidači alergije mogu uveliko uticati na kvalitet godišnjeg odmora. Imate dijete koje pati od alergija i planirate putovanje? Svako putovanje zahtjeva i određenu pripremu, naročito ako putujemo s djecom. Obično pakujemo prvu pomoć koja uključuje i lijekove protiv temperature, proljeva, uboda komaraca. Međutim, ako imamo dijete s alergijama znamo da priprema prve pomoći u slučaju alergijske reakcije zahtjeva pažljiv odabir lijekova i medicinskih sredstava. Odmor bez alergijske reakcije je moguć ukoliko pažljivo isplanirate putovanje. Preporučujemo da preduzmete sljedeće korake kako biste osigurali sretan i odmor bez alergija:

1. Razgovarajte s ljekarom. Provjerite da li vaš alergolog predlaže neke mjere zaštite.

2. Istražite mjesto odmora. Znamo da različita mjesta imaju različitu vegetaciju. Pratite prognoze cvjetanja biljaka (koncentracija polena) u planiranoj destinaciji za odmor.

3. Odaberite odgovarajuće mjesto za odmor. Za osobe alergične na polen, uvijek je sigurnija opcija more (obala), nego posjeta gradovima jer je koncentracija polena na plažama niža. Na planinama je rijetka pojava grinja, obzirom da grinjama ne pogoduje              visoka  nadmorska visina, dok niska temperatura ubija plijesan.

4. Budite izbirljivi kod smještaja. Tražite sobu u kojoj nije dozvoljeno pušenje i mjesto na kojem nije dozvoljen boravak kućnim ljubimcima. Pobrinite se da dobijete sobu bez tepiha koji inače zadržavaju alergene. Tažite sobu s klimom

 

Pakovanje torbe – stvari koje ne smijete zaboraviti:

1. Medicinska torbica:

Uvijek nosite torbicu s neophodnim lijekovima i sredstvima za alergiju, a koja pored redovne terapije uključuje i:

  • Antihistaminike
  • Lijekovi protiv zapušenosti nosa
  • Kapi za oči
  • Maramice
  • Inhalator
  • Fiziološku otopinu

Ukoliko putujete avionom, medicinsku torbicu nosite s ručnim prtljagom, a lijekove držite u originalnom pakovanju zbog sigurnosne provjere.

2. Adrenalin

Ukoliko imate ozbiljne alergijske reakcije uzrokovane hranom ili ubodom insekta, obavezno nosite i injekciju adrenalina za hitne slučajeve. 

3. Jastuk

Nosite svoj jastuk na putovanje, po mogućnosti anti-alergijski. 

4. Informacije o vašim alergijama

Isprintajte informacije o alergijama koje imate u slučaju da odsjedate u hotelu, a kako biste osigurali obroke bez alergena. Ukoliko putujete na drugo govorno područje, isti dokument prevedite na lokalni jezik. 

Savjet plus:

Ukoliko putujete automobilnom: vozite zatvorenih prozora, koristite klimu da pročistite zrak (provjerite filtere), putujte u ranim jutarnjim satima kada je koncentracija polena niža, a saobraćaj manji.  

Ukoliko putujete avionom: Popijte antihistaminik prije uzlijetanja, ukoliko imate alergiju na hranu, obavijestite avio kompaniju prije putovanja ili jedite sigurni sendvič koji ste sami pripremili. Pijte mnogo tečnosti.