Jedna od poteškoća i strahova s kojom se suočavaju osobe s alergijama je anafilaksija. Anafilaksija je po život opasna alergijska reakcija koja se mora tretirati epinefrinom. Greške koje se dešavaju u raspoznavanju i reagiranju na anafilaksiju mogu značiti život ili smrt.

Neke studije dokazuju da brza upotreba epinefrina može smanjiti reakciju alergije na hranu tj. spriječiti razvoj teškog oblika anafilaksije. Ono što osobe s alergijama muči su pitanja poput kada uzeti epinefrin, da li je potrebno uzeti drugu dozu, do pitanja na kojim temperaturama se epinefrin mora čuvati? Odgovore na navedena pitanja ćemo pokušati dati u ovom tekstu. 

Da bismo dali odgovor na pitanje kako ustvari djeluje, moramo znati šta je epinefrin. Epinefrin je adrenalin, isti hormon koji se formira u organizmu pri  borbi ili reakciji na let. Adrenalin ima važnu ulogu u blokiranju alergijskih reakcija. U kontekstu alergija smatra se da epinefrin djeluje na brojne različite receptore i ćelije u tijelu. Stručnjaci su stava da se epinefrin daje već kod blagih alergijskih reakcija navodeći rizik od  ozbiljnije alergijske reakcije kada će se zahtijevati višestruke doze epinefrina. 

Stručnjaci smatraju da bi trebalo biti između 5 i 15 minuta razmaka između dvije doze epinefrina, ovisno o stanju u kojem se osoba nalazi. Ukoliko su neki od simptoma da osoba ne diše, poprima plavičastu boju lica – vremenski razmak se skraćuje. U takvom slučaju se daje druga doza epinefrina da biste bili sigurni da imate odgovarajuću dozu epinefrina dok hitna pomoć ne dođe.

Što se tiče davanja druge doze epinefrina, osobe s alergijama muči pitanje da li se ona daje u isto bedro? Stručnjaci savjetuju da se druga doza ubrizga u drugo bedro. 

 

Kod teške anafilaksije dolazi do velikog isticanja tekućine iz krvnih žila, što otežava vašem srcu da ispumpa dovoljno krvi za čitavo tijelo. Kada je osoba u ovom stanju vrlo je važno da legne i podigne svoje noge. Ležanje se preporučuje zato što i epinefrin najbolje djeluje dok osoba leži. Po nekim podacima zabilježeno je da su pacijenti doživjeli pogoršanje zato što su naglo ustali nakon primljenog epinefrina. Također se dešava da osoba podlegne uslijed anafilaktičkog šoka. Smrt se dešava zbog manjka protoka krvi prema srcu što na kraju rezultira srčanim udarom. No, ležanje ne pogoduje baš svim pacijentima. Ukoliko, osoba ima problema s gornjim disajnim putevima i tzv. stridor, mora sjediti i naginjati se naprijed da bi što više oslobodila svoje disajne puteve. Uz to, ako se povraćanje javi kao popratna alergijska reakcija, osoba mora ležati na boku kako bi smanjila rizik od gušenja. 

Kako temperatura utiče na epinefrin?

 

Brojne studije su pokazale da smrzavanje epinefrina nema uticaja na promjenu kvaliteta i ispravnost iako eksperimenti koji su vršeni na EPI-penu upozoravaju da možda niske temperature mogu oštetiti ostale epinfrinske injektore. Nasuprot niskim temperaturama, vrućine loše utiču na kvalitet i ispravnost epinefrina te se stoga mora čuvati od visokih temperatura. Ukoliko je vruć na dodir, više nije pouzdan. Ne ostavljajte ga u svom autu! Što se tiče putovanja avionom i prolaska epinefrina kroz skener, dokazano je da ne utiče na  kvalitet i ispravnost, također, ne utiče na ispravnost rada samog uređaja skenera.

Na kraju, poruka za sve alergičare ili roditelje malih alergičara: Ne bojte se epinefrina! Nažalost, mnogo ljudi ima bojazan od same pomisli da moraju ubrizgati sebi ili svom djetetu epinefrin, ali uslijed teške alergijske reakcije epinefrin je neophodan i spašava život.