Statični venski dermatitis naziva se još gravitacijski venski dermatitis. Dešava se kad postoji problem u cirkulaciji kod pojedinca, lociran uglavnom u potkoljenici. Ovi problemi uzrokuju stvaranje pritiska jer krv pokušava teći prema gore kroz tijelo i srce. Taj pritisak omogućava da tečnost iz vena iscuri k slojevima kože.

Simptomi venoznog dermatitisa uključuju:

1. Oticanje posebno oko gležnjeva, otok nestaje dok osoba spava, ali se vraća tokom dana.

2. Crvenilo.

3. Bezbojna koža.

4. Suhoća i svrab kože.

5. Bol u nogama.

6.  Proširene vene.

U težim slučajevima mogu se stvoriti otvorene rane na kojima se razviju jake infekcije, čirevi, celulitis te ožiljci na kojima su zarastali čirevi. Vremenom statični-venski dermatitis može rezultirati trajnim promjenama na koži, uključujujući:

 1. Lipodermatosklerozu -ožiljci, promjene na masnim i drugim mekim tkivima;

2. Atrofiju – bijeli ožiljci okruženi kapilarima;

3. Lihenifikaciju- zadebljana koža zbog hroničnog češanja i grebanja; 

4. Osobe koje pate od statičnog dermatitisa imaju više šansi da razviju kontaktni dermatitis.

Šta uzrokuje nastajanje statičnog venskog dermatitisa

Ovu vrstu dermatitisa uzrokuju dugotrajne proširene vene i upale na  koži uzrokovane ovim stanjem. Javlja se kod ljudi koji imaju lošu cirkulaciju. Obično pogađa ljude starije od 50 godina. Žene češče dobijaju ovu vrstu dermatitisa u odnosu na muškarce. Postoji niz stanja koja doprinose ovoj vrsti dermatitisa: visoki krvni pritisak, proširene vene, zatajenje srca, otkazivanje bubrega, gojaznost, mnogo trudnoća i krvni ugrušci u venama nogu.

Liječenje statičnog varikoznog dermatitisa

Budući da problem započinje s lošom cirkulacijom, vaš doktor će najvjerovatnije predložiti operativni zahvat oštećenih vena. Međutim, ponekad operacija nije moguća, ili nije moguće u potpunosti riješiti problem proširenih vena. Čarape s pritiskom mogu pomoći kod mehaničkog premeštanja tečnosti iz vena do mekih tkiva. Podizanje nogu u nivou srca može pomoći kod oticanja. Svoje noge držite u ovom položaju 15 minuta dnevno. Za otvorene rane i čireve koristit će se posebna tečnost za saniranje i sušenje rana. Kao i kod drugih oblika ekcema, topični kortikosteroid će smanjiti upalu i ukloniti svrab. Ponekad se nakon kortikosteroida koji se namaže u tankom sloju privijaju posebne komprese, koje se zovu UNNA BOOTS. UNNA BOOTS su posebne komprese u kojima se nalazi cink oksid, koje pomaže u nakupljanju tečnosti i posušivanju nastalih rana. Nekada se kortikosteroidi zamijene s Protopicom ili Elidelom. Vaš doktor može također promijeniti primarnu terapiju za koju se zna da izaziva edeme. Statični dermatitis ima tendenciju vraćanja sve dok se ne riješi osnovni uzrok nastajanja, proširene vene.

izvor: National Eczema Associtaion