Za mnoge ljude sa sezonskim alergijskim rinitisom posao u vrtu može praviti velike probleme. Kihanje, svrab, suzne oči, mogu pretvoriti posao u dvorištu u nepodnošljivo iskustvo. Uz nekoliko mjera opreza alergija ne mora stajati između vas i vašeg vrta.

  • Najbolje vrijeme za boravak na otvorenom je kada je nivo polena na niskom nivou. To je obično iza kišnih, oblačnih te vjetrovitih dana.
  • Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju dok radite u dvorištu. Također, možete razmisliti o nošenju maske kako biste smanjili nivo polena koji udahnete.
  • Ostavite vrtnu odjeću i alat vani, kako ne biste unijeli alergene u prostorije u kojima boravite.
  • Tuširanje odmah nakon baštovanstva također može pomoći u smanjenju simptoma.
  • Određeno cvijeće te drveće je pogodnije za vrt alergičara. Tu spadaju: kaktus, drvo višnje, dalia, trantičice, iris, hibiskus, magnolija, ruže te tulipani. Generalno visoko alergena stabla uključuju: drvo trešnje, javor, hrastlijesku i vrbu.

Najbolji način da utvrdite koje biljke izazivaju vaše alergijske reakcije je putem testiranja kože, a  koja provodi alergolog-imunolog. Alergolog vam može pomoći da razvijete strategije za izbjegavanje problematičnih biljaka i njihovog polena te na kraju propisati lijekove koji će otkloniti simptome. Imunoterapija može dati trajno olakšanje simptoma alergije, no nažalost na našim prostorima ova metoda liječenja nije baš zastupljena. Nedavno, u Sjedinjenim Američkim Državama odobrena je još jedna vrsta imunoterapije, koja se naziva SLIT. Riječ je o tabletama koje se daju ispod jezika, tzv.sublingvalno liječenje, koje umjesto igle podrazumijeva davanje alergena ispod jezika.