Kako rast zuba kod mališana pospješuje dermatitis?

Vrlo je uobičajeno da roditelji „krive“ izbijanje zuba za simptome atopijskog dermatitisa koji se pojavio kod djeteta, jer se to zaista često i podudara. Ipak, rast zuba ne izaziva ekcem, ali prateći simptomi rasta zuba mogu izazvati njegovo pojavljivanje i širenje. Mnogi roditelji primijete da se upravo dok zubi probijaju, i problemi s kožom pogoršavaju. Kako pomoći djeci da smire atopijski dermatitis dok im zubi rastu?

Rast zuba je izuzetno važan dio razvoja svakog djeteta jer simbolizira da je njegovo tijelo postalo spremno za probavu nove namirnice i ide ka složenijoj prehrani. Ali, kada novi zubi počnu probijati kroz desni, dijete prolazi kroz mnogo stresa, bola i tjeskobe. Cijeli proces rasta zuba treba uvijek biti praćen s velikom pažnjom, ali posebno onda kad vaša djeca imaju ekcem ili druge probleme pogoršane stresom. 

Glavni razlog zbog kojeg se čini da probijanje zuba i ekcem idu ruku pod ruku su: stres, pad imuniteta, temperatura/groznica, slinjenje i baljenje. 

 

Svaki put kad vaše dijete prođe kroz stresan period, bol ili anksioznost, imunološki sistem može pretjerano odreagovati. Djeca drugačije reaguju na stres, ali za djecu koja imaju ekcem gotovo je sigurno da će se pojaviti svrbež na nekoliko mjesta, posebno oko usta i po obrazima, a često i na uobičajenim mjestima za ekcem kod vašeg djeteta. U mnogim slučajevima u kojima rast zuba pospješi izbijanje ekcema radi se o ekcemu po ustima, bradi i obrazima koji se manifestuje kao blago podignute i vlažne čestice kože ili crvenkaste, upaljene i suhe mrlje. Druge uobičajene lokacije su nabori kože, npr. iza koljena.

Kako prevenirati zapaljenja kože?

Prvi znak rasta zuba je svakako prekomjerno stvaranje pljuvačke i slinjenje. Pljuvačka izaziva stalnu vlažnost oko područja usta što opet izaziva stalno prisustvo ekcema. Preporučuje se često čišćenje područja lica i vrata s običnom vodom bez sapuna, a zatim tapkanje suhim, čistim peškirom. Nakon toga bi trebalo kožu mazati debljim slojem kreme koja će zaštiti kožu od vlažnosti i iritacije.

Rast zuba često prati i temperatura i simptomi tipični za gripu – groznica i curenje nosa što također može rezultirati ekcemom. S tim se treba nositi na način da pazite na održavanje temperature tijela vašeg djeteta – da se ne pregrije, da se reduciraju temperature hladnim peškirima i hladnim kupkama te da se koriste eterična ulja kao što je pepermint.

Sve prethodno nabrojano naravno utječe i na redovan san djeteta i majke, što samo pojačava prethodno navedene indikatore koji pospješuju širenje ekcema pa se preporučuju što više odmora. Odmor i san pomažu u reduciranju stresa stoga je potrebno potaknuti dijete da spava što više i stvoriti mu ugodnu atmosferu za odmor s njegovom najdražom dekicom, mjestom za spavanje, muzikom koja opušta i sl.

Preporučuju se i gumene ogrlice kao što su jantarne ogrlice koje smanjuju bol i samim time simptome koji dolaze s rastom zuba. Kad se bol smanji, i stres se smanji i često se zapaljenje kože povlači. Mogu se također koristiti i različite gelovi za olakšavanje rasta zuba.

Najteže je smanjiti dodirivanje iritirane kože. Pokušajte spriječiti dijete da nepotrebno dodiruje ili grebe kožu. To je naravno teško, dodirivanje i vlaženje nadražene kože bukvalno ”hrani” ekcem. Pokušajte postaviti neku prepreku između njihovih rukica i kože…

Rast zuba je jedna faza u rastu i razvoju djeteta i neće zauvijek trajati. Dobro se pripremite i prakticirajte neke od ovih savjeta, a uskoro ćete biti presretni zbog zubića i uvođenja novih jela u obroke vaših mališana. Sretno!

Izvori:

 

http://blog.scratchmenot.com/eczema-and-teething/

http://www.bamboobubby.com.au/blog/eczema-and-teething-taking-a-deeper-look-at-it/