Kod atopijskog dermatitisa iznimno je važna redovna hidratacija kože kremama i uljima, kako bi se nadomjestila smanjena količina lipida i pojačani gubitak vode.

Osim toga, potrebno je izbjegavati upotrebu sapuna, šampona, deterdženata, kozmetičkih, ali i svih ostalih proizvoda koji pojačavaju isušivanje kože. Preporučuju se proizvodi koji hidratiziraju kožu te neutralni prirodni sapuni.

Također, izbjegavajte dugotrajna tuširanja i nagle promjene temperature vode, a kožu uvijek dobro isperite i nježno osušite tapkanjem peškirom.

Atopijski dermatitis je praćen intenzivnim svrabom, stoga izbjegavajte grebanje i češanje zahvaćenih područja s obzirom na to da se tako oslobađaju upalne tvari iz ćelija kože, smanjuje funkcija barijere kože, ali i omogućava penetracija raznih alergena i iritantnih tvari.

Kod nekih ljudi pušenje pogoršava dermatitis, stoga bi bilo dobro da prestanete pušiti ili barem smanjite količinu unosa duhana u organizam.

Također, nakit može negativno djelovati na dermatitis te bi bilo dobro da provjerite kakav je njegov utjecaj na vašu kožu.