Prva pridružena bolnica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zhejiang-u, u kojoj je stopa smrtnosti 0% izdala je priručnik za borbu protiv COVID-a 19.

Objavljen je priručnik s detaljnim uputstvima i najboljim praksama iz Prve pridružene bolnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang za liječenje pacijenata od Covid-19 infekcije. U sastavljanju priručnika su učestvovali ljekari i medicinske sestre koji su bili na prvom liniji borbe protiv pandemije. Priručnik s 28 poglavlja je sveobuhvatan izvor za razmjenu znanja, namijenjen prije svega, bolnicama koje  se suočavaju s napadom koronavirusa. Cilj ovog Priručnika je pomoći medicinskim radnicima i bolnicama širom svijeta u borbi protiv virusa, a osoblje ove bolnice ima dovoljno iskustva i odlične rezultate u suočavanju s javno – zdravstvenom krizom.

Tokom 50 dana borbe, ova bolnica je primila preko 100 pacijenata s Covid-19 infekcijom, i to bez ijednog smrtnog ishoda, pogrešne dijagnoze ili infekcije medicinskog osoblja ustanove. Priručnik sadrži detaljna objašnjenja procesa – od selekcije i dijagnoze, do liječenja pacijenata zaraženih od korona virusa. Također, nudi uvid u načine na koji su medicinski timovi ove bolniceu uspjeli povećati učinkovitost liječenja, poput fokusiranja na intervencije u ranoj fazi i korištenja multidisciplinarnih tehnologija, uključujući stroge protokole dezinfekcije, upravljanje respiracijom i čak uspješne transplantacije pluća. Profesor Tingbo Liang, predsjednik ove ustanove i glavni urednik priručnika, rekao je da se bolnica nada kako će ovaj priručnik pružiti najučinkovitiju kliničku podršku.

Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila kako iskustvo Kine u borbi s virusom pruža vrijedne lekcije koje pomažu u promjeni toka infekcije. “Danas, širenjem globalne pandemije, ova su iskustva dragocjena i najvažnije oružje za medicinske stručnjake,” rekao je osnivač Alibaba grupe Jack Ma.  “Nadamo se da će ljekari i medicinske sestre u drugim pogođenim područjima moći učiti iz iskustva dok se suočavaju s najtežom borbom i da ne moraju krenuti ispočetka.” 

 

Srbijansko izdanje Priručnika možete čitati na https://issuu.com/28jun/docs/handbook_of_covid-19_prevention_and_treatment_srps?fbclid=IwAR3YQhem5vxiBq1Sqsr-eq14hXgSxzYkKcIkfqYc5YCrPH2Wcb8hNWDB38Y, a dostupan je na i na www.lecenjekorone.com. 

Ovo izdanje je nastalo kao rezultat saradnje ljekara Opšte bolnice „Atlas“ iz Beograda i humanitarne organizacije „28. jun“, uz dozvolu autora iz Kine, prenosi Sputnik.