Kod osoba koje prekomjerno konzumiraju alkohol uočen je nedostatak azotnog monoksida (NO) u dahu naspram osoba koje ne piju. Istraživanje objavljeno u časopisu „Chest“ također govori o važnosti azotnog monoksida pri zaštiti organizma od određenih štetnih bakterija.

Podaci prikupljeni od preko 12.000 osoba pokazali su da su količine azotnog monoksida manje kod osoba koje piju više od jednog alkoholnog napitka dnevno naspram osoba koje ne piju. Azotni monoksid je bezbojni gas koji tijelo proizvodi tokom disanja, a igra važnu ulogu u zaštiti organizma od bakterija koje mogu izazvati respiratorne infekcije.

„Čini se da alkohol remeti zdravstveni balans pluća.“, navodi vođa istraživanja, Dr. Afshar. Ovo je prvo istraživanje koje govori o vezi između prekomjerne konzumacije alkohola i količine azotnog monoksida u organizmu, a odnosi se također i na molekularne, ćelijske i psihofizičke odgovore organizma na alkohol. Istraživanje upućuje na zaključak da alkohol treba uzeti u obzir prilikom detaljnog tumačenja problema disanja.

 

Izvor:
Loyola University Health System