Sastojci crnog vina i grožđe mogu pomoći u smanjenju upala izazvanih bolestima kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća, te infekcije srednjeg uha. Nalazi potvrđuju da jedinjenja pronađena u određenim biljkama kao što je grožđe mogu biti upotrijebljena za ublažavanje upala disajnih puteva. Pored toga, istraživanja pokazuju da ova jedinjenja mogu ponuditi razne zdravstvene prednosti i biti iskorištena u razvijanju kvalitetnijih lijekova protiv upala.

“Pokazali smo da važne komponente u crvenom vinu i grožđu zvane resveratroli mogu smanjiti upale, no na koji način se taj proces odvija ostaje nepoznato.”, navodi Dr. Jian-Dong Li, autor istraživanja i direktor Instituta za Biomedicinske Nauke na Georgia State Univerzitetu.

Resveratrol pripada grupi jedinjenja zvanih polifenoli koji djeluju kao antioksidansi i štite tijelo od negativnih uticaja. Dugo vremena smatrao se sredstvom za liječenje raznih oboljenja, uključujući inflamatorne bolesti. Detaljnija evaluacija istraživanja treba da utvrdi načine djelovanja ovih jedinjenja i moguće kontraefekte koje bi mogli izazvati, sve u svrhu masovne proizvodnje lijeka na ovoj bazi.

 

Izvor:
Georgia State University