Prema novim istraživanjima, djeca starosne dobi od 10 do 12 godina koja su alergična na mlijeko su obično nižeg rasta i manje tjelesne mase u odnosu na djecu koja su alergična na kikiriki i orašaste plodove.

Zbog potreba istraživanja testirano  je skoro dvije stotine djece ispod 10 godina. Djeca su imala neku od već pomenutih alergija. Iako nije bilo razlike u indeksu tjelesne mase, djeca alergična na mlijeko su bila niža i lakša u  poređenju s djecom alergičnom na kikiriki i orašaste plodove. Ovo je važno jer je rana adolescencija vrijeme najbržeg rasta, a djeca koja su više nutritivno ugrožena u ovoj dobi mogu trajno ostati niža i u odrasloj dobi.

Zaostajanje u rastu i razvoju je posebno istaknuto u periodima od pete do osme te od devete do dvanaeste godine života. Potrebno je detaljno istražiti uzroke zaostajanja i procijeniti da li je ono prolazno ili trajno.

Neophodno je tražiti substitute za proteine i kalorije koje djeca ne mogu konzumirati zbog alergije. Hranjive tvari i masti koje se nalaze u kravljem mlijeku mogu biti djelimično zamijenjenje tvarima koje se nalaze u orašastim plodovima i mesu.

Izvor:  https://www.allergicliving.com/2018/03/14/tweens-with-milk-allergy-often-shorter-smaller-than-peers/