Područja koja atopijski dermatitis najčešće pogađa ovisi od starosne dobi osobe.

Atopijski dermatitis se može razviti na različitim dijelovima kože. Rasprostranjenost atopijskog dermatitisa na koži je individualne prirode. Postoje uobičajena područja zahvaćena atopijskim dermatitisom,  ovisno o starosnoj dobi oboljele osobe.

Bebe

U ovu kategoriju su uključene bebe do dvije godine starosti. Najčešće zahvaćena područja su obrazi i vanjske površine udova. Bebe također mogu imati promjene na glavi, čelu, bradi i stomaku.  Rijetkost je da se ovaj osip pojavi na području ispod pelene. Oštećenja uzrokuju suhu kožu, crvenilo i intenzivni svrab koji je najizraženiji tokom noći te može uticati na bebin san. Dodatno, područja na kojima se pojavio osip mogu ispuštati i tekućine.

Djeca

U fazi djetinjstva koja obuhvata period od druge godine života do puberteta, oštećeni dijelovi stvaraju manje tekućine i postaju više zadebljani. Zahvaćena područja su pretežno unutrašnjost podlaktica i koljena, vrat, ruke, stopala, zglobovi i koža oko usta i učiju. Osip je crven, svrbi, ljušti se, a  boja kože može potamniti ili posvijetliti na područjima hroničnog oboljenja.

Odrasli

Česta pojava kod djece je da atopijski dermatitis pređe u stanje remisije. Ipak kod 10 – 30% njih, pojavi se recidiv te se njihov atopijski dermatitis ponovo ispolji u odrasloj dobi. Samo oko 5% slučajeva atopijskog dermatitisa počinje u odrasloj dobi. Atopijski dermatitis pogađa unutrašnje nabore laktova i koljena, vrat, lice, ruke, leđa, noge, prste na rukama i nogama, zglobove. Kod nekih osoba osip može pokriti većinu tijela, a najizraženiji je na licu i vratu. Kod drugih osoba atopijski dermatitis se manifestuje kao atopijski ekcem ruku ili nogu.  Odrasli sa ovim oboljenjem imaju bolnija oštećenja. Područja hroničnog atopijskog dermatitisa izgledaju zadebljano, dok kod akutnog atopijskog dermatitisa izraženi su crvenilo, kvrgice i oštećena koža.

Atopijski dermatitis se može ispoljiti i u vidu ekcema na ušima, rukama ili bradavicama. Pojavljuju se svrab, crvenilo i suha koža koja se lako može inficirati.

Izvor: https://atopicdermatitis.net/affected-areas/