Atopijski dermatitis češći je kod djece i može dodatno pogoršati život djeteta, posebno tokom samog školovanja. Kada je aktivan, atopijski dermatitis izaziva svrab što može dovesti do mnogo neprospavanih noći i manjka koncentracije tokom dana zbog pospanosti.

Dijete može biti izloženo nerazumijevanju vršnjaka što će dodatno uticati na njegovo stanje. U školi veoma lako dolazi do širenja kožnih infekcija što može predstavljati opasnost za dijete koje ima problema s atopijskim dermatitisom. Da bi se spriječila ova pojava, bitno je reagovati na vrijeme. Ako u vašoj kući postoji okidač ovog poremećaja, moguće je da se nalazi i u školskoj prostoriji u kojoj boravi vaše dijete. Bitno je na vrijeme obavijestiti školsku upravu o tom problemu. Potrebno je također provjeriti da li stvari s kojima se djeca susreću na nastavi likovnog, hemije ili sličnih predmeta izazivaju pojavu simptoma.

U svakom razredu će biti vjerovatno jedno dijete koje ima problema s ekcemom te zato je bitno reagovati na vrijeme i pomoći djetetu, ali i okruženju u kojem boravi.

 

Izvor:
Eczema and school