Alergije na kikiriki i orašaste plodove u stalnom su porastu. Počesto osobe koje su alergične na određene orašaste plodove izbjegavaju sve ostale, no posljednja istraživanja pokazuju da to može biti nepotrebno. Orašasti plodovi uključuju orahe, bademe, lješnjake, ali ne i sam kikiriki koji raste iz zemlje.

Ukoliko ste alergični na određene orašaste plodove, to nužno ne znači da ste alergični i na ostale, rezultati su istraživanja koje su obavili naučnici s Američkog Instituta za Astmu i Alergije. Naučnici su do ovih rezultata došli nadgledanim eksperimentima i provjerama simptoma učesnika nakon unošenja određene količine i vrste hrane. Zapaženo je da niko od učesnika alergičnih na kikiriki nije osjetio simptome alergija pri unošenju orašastih plodova. Također je pokazano da preko 50 posto osoba ima pogrešnu dijagnozu alergija na ove plodove.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da osobe koje pate od alergija na kikiriki ne moraju izbjegavati i ostalu sličnu hranu. Naučnici savjetuju da prije no što u ishranu uključite orašaste plodove to radite sporije, postepeno povećavajući količinu.

 

 

Izvor:
EurekAlert: Are tree nut allergies diagnosed too often?