Tamni podočnjaci, suha koža i nadutost mogu biti jasni pokazatelji da djelovanje alergija počinje uzimati maha kod vašeg djeteta. Donosimo vam nekoliko načina očitovanja alergija kod djeteta nakon što je nešto pojelo, udahnulo ili dodirnulo. Napomenimo da 90 posto alergija na hranu kod djeteta nestane nakon što dijete napuni tri ili četiri godine. Simptomi koje ćemo nabrojati mogu se javiti u različitim oblicima i imati različite manifestacije, ovisno o samom organizmu.

  • Alergije disajnih organa

Počnimo od gornjih disajnih organa, odnosno nosa i grla. Alergijski rinitis, odnosno curenje vode iz nosa, čest je pokazatelj, kao i sam hronični kašalj. Upaljeno grlo često izaziva i otežano disanje na nos jer je sam nos začepljen. Djeca s alergijskim rinitisom imaju tamne podočnjake, a ponekad i nabore ispod očiju. Kada su u pitanju donji disajni organi u koje spadaju bronhije i pluća pojavljuju se alergijski bronhitis i astma.

  • Alergije probavnog sistema i kože

Alergije probavnog sistema često izazivaju nadutost, vodenast ili krvav proljev i povraćanje.  Kod alergije kože često se javlja osip i oticanje lica, posebno oko usta i očiju. Ukoliko ste roditelj i imate neki oblik alergije, velika vjerovatnoća je da će i vaša djeca biti podložna istima.