Veliki broj građana u Bosni i Hercegovini boluje od celijakije, hronične autoimune bolesti. Među njima je i značajan broj djece. Od celijakije boluje 1 posto svjetske populacije, a osobe koje imaju ovo oboljenje ne mogu jesti hranu koja sadrži gluten. Nabavka bezglutenske hrane, koja je jedini lijek za oboljele od celijakije, predstavlja poseban problem građanima u BiH.
S tim u vezi, s radošću pratimo osnivanje Udruženja osoba oboljelih od celijakije „No Gluten“ Kantona Sarajevo.

“Udruženje ima za cilj da okupi oboljele s područja Kantona Sarajevo te da radi na podizanju svijesti o celijakiji i opasnosti glutena za oboljele, kao i da pomogne ranom dijagnosticiranju bolesti, da radi na ostvarivanju, provođenju i zaštiti prava oboljelih, na promicanju zdrave i uravnotežene stroge bezglutenske ishrane, poboljšanju položaja i kvaliteta života oboljelih, ali i da bude potpora oboljelima i njihovim porodicama.” izjavila je predsjednica udruženja Ivana Odžačkić.

Iz Udruženja su i naveli da im je cilj kontinuirano educirati i informisati javnost te su pozvali da im se pridruže svi oboljeli, ali i oni koje zanimaju aktivnosti koje sprovodi ovo Udruženje.

 

Više o Udruženju osoba oboljelih od celijakije „No Gluten“ možete pronaći na Facebook stranici NoGlutenKS.