Bez glutena i bez problema

Ishrana bez glutena je sastavni dio života i zdravlja osoba s celijakijom i alergijom na gluten. Međutim, bezglutenska ishrana neosporno pomaže svima. Osjećate da nemate energije, malaksali ste i naduti?  Imate problem sa štitnom žijezdom, zatvor i anksioznost? Ishrana bez glutena može pomoći u rješavanju vaših problema.

Ishrana bez glutena

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž te u raznim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Zob ne sadrži gluten, ali obzirom na mogućnost unakrsne kontaminacije zbog vrlo česte blizine uzgoja pšenice, ječma i raži, preporučuju se isključivo gluten free deklarisana pakovanja zobi. Gluten kao sastav žitarica tj. brašna ima svrhu da održi oblik peciva i ponaša se kao ljepilo koje spaja sastojke (lat. glue – ljepilo) te vrlo često čujemo da je bilo nemoguće napraviti omiljeni kolač s bezglutenskim brašnom. Razlog se obično krije ili u pogrešnom načinu primjene bezglutenskog braša, ili u nekvalitetnom proizvodu (brašnu).  

Koje bezglutensko brašno odbrati?

Brašna bez glutena se prave od žitarica i mahunarki bez glutena. Najčešće bezglutenska brašna su kukuruz, riža, proso, amarant i kvinoa. Pored bezglutenskog brašna od žitarica, koriste se i brašna od mahunarki (heljda i leblebija) te brašna od povrća koje sadrži mnogo škroba (krompir i grašak). Međutim, pogrešnom primjenom ovog vrlo osjetljivog brašna, često se dešava da tijesto ne bude ukusno za upotrebu jer nema prirodnog vezivnog sastava. Često koristimo prašak za pecivo, psilijum, kiselu vodu, guar i ksantan gumu u svrhu vezivanja, ali često ni ovo nije dovoljno. Bezglutensko brašno traži više tečnosti i masnoće, jaja ili mlijeka te laganije miješanje. 

Kako biste bili sigurni da će vam recept uspjeti, preporučujemo vam bezglutenske mješavine koje u sebi sadrže dodatke, kako bi se brašno ponašalo kao glutensko. Kod odabira ne samo proizvoda, već i dobavljača, neophodno je da budete veoma oprezni, naročito ako imate celijakiju ili alergiju na gluten. Zahvaljujući društveno odgovornim firmama koji se bave proizvodnjom bezglutenskih namirnica te neprestano šire lepezu svojih proizvoda, život ljudi, a pogotovo život onih koji moraju izbjegavati gluten je uveliko olakšan i neuporedivo je kvalitetniji. Na našem tržištu postoji već nekoliko proizvođača ovog brašna, ali za one koji smo sigurni da kontinuirano ulažu i razvijaju isključivo bezglutenske namirnice uz poštivanje svih strogih pravila, kako unakrsne kontaminacije tako i skladištenja je proizvođač Schar. 

Dr. Schar je osmislio čitavu paletu ukusnih i višestruko namjenskih bezglutenskih proizvoda koji su prije svega sigurni te olakšavaju život ljudima koji ne konzumiraju gluten. Okus i kvalitet stavlja ovog  proizvođača vjerovatno na sam vrh top ljestvice bezglutenske industrije. Za pripremu omiljenih slastica i peciva, preporučujemo vam Schar MiX B brašno s kojim ste sigurni da će svaki recept uspjeti, a koji sada nudi i poboljšanu formulu. Nakon iscrpnog istraživanja, Dr.Schar stručnjaci osmislili su novu recepturu, bogatiju mineralima, s brašnom leće i konzistencijom koja garantira uspijeh pri svakom bezglutenskom pečenju.  

Iako bezglutensku dijetu danas možemo svrstati i u trendove među dijetama, obzirom da znamo da je zdrava, ne samo za oboljele, već i za zdrave osobe koje su odlučile voditi brigu o zdravlju, mora se znati da prelazak na prehranu bez glutena zahtijeva disciplinu, strpljenje, odricanje i strogu kontrolu, ali prije svega odgovornost.

Odgovornost se, između ostalog,  zasniva i na samom odabiru bezglutenskih proizvoda.