Ukoliko imate alergije koje se pojavljuju tokom nekoliko sezona, vjerovatno ste alergični na spore plijesni ili na druge gljivice. Plijesan se nalazi posvuda. Čišćenje i premještanje plijesni šalje spore u zrak.

Pojedine spore plijesni se šire kada je suho i vjetrovito vrijeme. Druga vrsta spora se širi sa maglom, kada je visoka vlažnost zraka. Najčešće alergijske reakcije na plijesan traju od jula do jeseni. Međutim, alergija se može javljati tokom cijele godine, jer se plijesan nalazi i unutrašnjosti objekata, ali i vani. Plijesan se pojavljuje na opalom lišću, travi i tlu, a što se tiče interijera, može se pronaći u kuhinji, kupatilu ili najčešće podrumu.

Simptomi alergije na plijesan su kihanje, svrab, curenje nosa, suha koža. Također, spore plijesni mogu dospjeti do pluća te aktivirati astmu. Pogoršanje astme izazvano sporama plijesni je postepeno i ne primjeti se odmah.

Kako bi se smanjile alergijske reakcije na spore plijesni, potrebno je izbjegavati plijesan. Također, potrebno je poduzeti mjere kako bi se riješili plijesni u kući i dvorištu.

Izvor: http://www.aafa.org/mold-allergy/