Kod mnogih stručnjaka postoji uvjerenje da je med proizvod koji izaziva alergiju (pojačanu osjetljivost) i zbog toga ga stavljaju na listu zabranjenih proizvoda za osobe s alergijskim bolestima.

Kada su u pitanju alergijske reakcije kod ljudi, pčelinji med može također izazvati senzibilizaciju organizma. Kroz desetogodišnja istraživanja praćeni su pacijenti koji su u svojoj historiji bolesti imali alergijski rinitis, kao i dvije različite epizode angioedema kojeg su pratili : disfagija (otežano gutanje), disfonija (otežani govor) i dispneja (otežano disanje). Svi navedeni klinički simptomi manifestirali su se već nakon 5 minuta po uzimanju meda. Kožni test i specifični IgE bili su pozitivni kao i kod osoba alergičnih na pelud.

Konzumiranje meda može dovesti do alergijskih reakcija, ali samo pri jednokratnom konzumiranju veće količine meda, odnosno ukoliko se uzima više od 5 grama po kilogramu tjelesne težine. 

Potrebno je naglasiti da je preporučena dnevna doza meda 1 do 2 grama po kilogramu tjelesne težine, podijeljeno u 3 ili više obroka. Drugim riječima, maksimalna dnevna doza za odraslu osobu tjelesne težine od 75 kilograma je 150 do 225 grama, a za dijete od 10 kg je maksimalna dnevna doza 20 do 30 grama podijeljeno u 3 obroka.

Kao potvrda navedenog, postoje ispitivanja lijekara na hiljadama pacijenata, kako oboljelih tako i zdravih koji svakodnevno konzumiraju med. Pojava alergije bila je zabilježena u 8 pacijenata od 10 000 ispitanih (0,8 promila), dok kod osoba koje su se pridržavale unosa preporučene količine meda, nije bilo alergijske reakcije.