Svjedoci smo da postoje mnoge zablude koje se tiču alergija i liječenja istih. Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o alergijama, a koje uključuju uobičajena pitanja i percepcije. 

1. Sezonski alergijski rinitis, poznat kao polenska groznica, uzrokovan je alergijom na polene. Alergija na polen uzrokovana je polenom koji se nalazi u vazduhu, a koji otpuštaju biljke, trave, korovi i neke vrste drveća. 

2. Alergeni koji potiču od mačaka i pasa potiču od masnih sekreta njihove kože. Čak i ako se neke vrste ne linjaju, alergeni se ipak vežu za sve čestice prašine u kući. Npr. vežu se za zidove, tepihe, zavjese, posteljinu i odjeću. Iako količina alergena koju životinja odbaci varira              ovisno o nizu faktora, stvarni alergen je isti među svim vrstama životinja. Prijavljene su alergije na mačke, pse, konje, zamorce i miševe. Čak postoje ljudi koji su alergični na iguane. Dakle, ne postoje hipoalergene životinje.

3. Učestalost alergijskih bolesti udvostučila se poslednjih 25 godina. Po statističkim podacima jedna od tri osobe će razviti neki oblik alergije u toku života. Jedna od pet osoba ima atopijski dermatitis. Jedna od četiri osobe ima urtikariju. Astmu ima jedna od deset osoba. Jedna od          dvadeset osoba će razviti alergiju na hranu koja je obično prolaznog karaktera. Što se tiče anafilaksije (po život opasna alergijska reakcija), ima ju jedna od sto osoba. 

4. Alergije traju godinama. Znamo da 85% djece s atopijskim dermatitisom pravaziđe to stanje u svojim tinejdžerskim godinama. Međutim, suha koža sklona iritaciji i doživotna osjetljivost na pojedine hemikalije iz sapuna i sredstava za higijenu ne prolaze. Alergijski rinitis je također      stanje koje traje. Što se tiče astme, mnoga djeca će osjetiti olakšanje i nestat će ozbiljniji simptomi koje su imali. Jednom broju djece trajat će i nakon adolescencije. Oni koji imaju jaku i perzistentu astmu imaju veće šanse da je ne prevaziđu i da ih simptomi prate tokom čitavog      života. Reakcije koje se javljaju kod djece na proteine kravljeg mlijeka, soju, jaje obično nestaju oko četvrte godine, dok alergija na kikiriki i plodove mora obično ostaje za života.

5. Mnogi pekari razviju astmu zbog izlaganja pšeničnom brašnu. Naučna istraživanja su pokazala da za bolju kontrolu astme i ostalih alergijskih bolesti može pomoći izbacivanje glutena i mlijeka iz ishrane.

6. Alergije su ozbiljan zdravstveni problem koji se ne treba zanemarivati. Neliječene alergije utiču na cjelokupno zdravlje i kvalitet života. Npr. atopijski dermatitis – ekcem rezultira lošim noćnim snom i dnevnom pospanošću što znatno utiče na produktivnost oboljelog. Neke alergije        na hranu, lijekove i ubode insekata npr. mogu dovesti do anafilaksije, reakcije koja je opasna po život.