Šta je važno znati o zagađenosti vazduha?

Zagađenost vazduha je stanje kada je u zraku prisutna bilo koja vidljiva ili nevidljiva čestica koja nije dio prirodnog sastava vazduha. Zagađenost zraka je uzrokovana različitim faktorima. Nekada se radi o ljudskom faktoru, a nekada je riječ o prirodnoj poluciji. Zagađenost zraka uključuje plinove, dim vatre, vulkanski pepeo i čestice prašine. Istraživanja pokazuju da zagađenost vazduha pogoršava simptome astme i to za 40%.

Kako zagađenost vazduha utiče na astmu i probleme sa disanjem?

Ozon

Ozon je plin koji je jedan od najčešćih zagađivača vazduha. Ozon je zaslužan za pojavu smoga i sumaglice koji su veliki problem, posebno u bh. gradovima. Inače, ovo je česta pojava u gradovima koji imaju veliki broj automobila. Također, ovo stanje je moguće i tokom ljeta kada je dug dan bez vjetra. Ozon je okidač astme jer iritira pluća i disajne puteve. Također, prisutnost ovog plina povećava potrebu za upotrebom dodatnih lijekova za liječenje astme, kao i lijekova za hitnu medicinsku pomoć prilikom astmatičnih napada. Ozon može smanjiti tj. ograničiti funkciju pluća i otežati disanje. 

Čestice prašine u zraku 

Male čestice u zraku mogu doći do vaših pluća kroz nos. Ove čestice koje se mogu naći u sastavu sumaglice, dima i prašine predstavljaju ozbiljan problem osobama sa hroničnim oboljenjima disajnih puteve uključujući astmu, bronhitis itd. I dugotrajna i kratkotrajna izloženost ovim česticama mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što su smanjena funkcija pluća i česti napadi astme.

Postoje li posebni programi za mjerenje zagađenosti zraka?

U većim gradovima Bosne i Hercegovine postoje mjerne stanice za monitoring kvaliteta zraka.

Mreža mjerenja kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo se trenutno sastoji od 5 (pet) automatskih stanica, a uspostavljena je u skladu sa Pravilnikom o monitoringu kvaliteta zraka FBiH. Automatske mjerne stanice postavljene na lokacijama Vijećnica, Otoka i Ilidža (mobilna stanica) su dio mreže Kantona Sarajevo, a na lokacijama Ivan Sedlo i Bjelave su stanice koje su dio mreže kojom upravlja Federalni hidrometeorološki zavod. Njihove izvještaje možete pratiti na web stranici  http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/index.php

Praćenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo organizuje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša na osnovu Odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo. Poslove monitoringa kvaliteta zraka za potrebe Kantona Sarajevo vrši ovlaštena institucija – Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, putem tri automatske mjerne stanice https://www.kvalitetzraka.ba/.

U sklopu kompleksa ambasade SAD u Sarajevu nalazi se oprema za praćenje kvalitete zraka. Ova oprema mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Sarajeva. Rezultati ovog praćenja dostupni su javnosti na web stranici Agencije za zaštitu okoliša SAD Air Now.

U Zenici, monitoring kvaliteta zraka se vrši na tri stanice u vlasništvu Općine Zenica. Stanice su postavljene na lokacijama Centar, Radakovo i Tetovo. Online izvještaje možete pratiti na web stranici http://www.ekoforumzenica.ba/monitoring.php

Zrak Eko Akcija je do sada najkompletnija stranica na kojoj možete pratiti sve dostupne informacije o kvaliteti zraka u BiH http://zrak.ekoakcija.org/Razvili su i besplatnu mobilnu aplikaciju “Kvalitet zraka u BiH” koja će vam dati najnovije informacije o kvalitetu zraka za sljedeće gradove u Bosni i Hercegovini: Tuzlu, Lukavac, Zenicu, Sarajevo, Prijedor, Jajce, Brod, Goražde, Ugljevik, Sapnu i Živinice. Svakog sata dobićete novu informaciju  o trenutnom kvalitetu zraka u mjestu u kojem se nalazite, kao i odgovarajuće instrukcije kako da se ponašate kako bi što je više moguće smanjili štetni utjecaj zagađenog zraka na vaše zdravlje. Preporučujemo instaliranje ove mobilne aplikacije koju možete skinuti na vaše telefone putem linkova https://play.google.com/store/apps/details?id=org.ekoakcija.zrak.mobile (android) i https://apps.apple.com/us/app/kvalitet-zraka-u-bih/id1192024324 (iphone)

Zagađenost vazduha u kući i na radnom mjestu

Dom je također mjesto gdje smo izloženi alergenima i iritansima. Dom je mjesto gdje se kuha, jede, spava, kupa i igra s kućnim ljubimcima. U vašem domu je moguće da postoje male čestice u zraku ili štetni plinovi kao što je ugljen monoksid. Ukoliko radite sa određenim hemikalijama, puderima ili poznatim kancerogenima i alergenima, rizik od oboljenja pluća i disajnih puteva je u tome veći.

Izvori zagađenosti vazduha u zatvorenom prostoru:

•    Sredstva za održavanje higijene u domaćinstvu, osvježivači vazduha

•    Sagorijevanje čvrstih goriva (drva)

•    Dim od kuhanja, svijeće, roštilja ili duhana

•    Isparavanje toksina iz novih proizvoda (novi namještaj ili tepih)

•    Ugljen monoksid u garažama u kojima se nalaze automobili ili motori

•    Građevinski materijal ili boje

•    Pesticidi (npr. za žohare ili muhe)

•    Radon (plin iz zemlje koji može biti prisutan i u domu

•    Vlaga koja uzrokuje razvoj plijesni

•    Kozmetika, parfemi i sprejevi za kosu.

 

Kako biste smanjili zagađenost vazduha u zatvorenim prostorijama, predlažemo:

•    Uklonite ili minimizirajte alergene

•    Ne konzumirajte cigarete u kući

•    Spriječite razvoj plijesni tako što ćete koristiti aparate za skupljanje vlage u kuhinji, kupatilu i vešeraju

•    Izbjegavajte mirisne svijeće

•    Instalirajte HEPA zračne filtere 

 

Napomena: U toku zimskih dana s visokim procentom zagađenosti zraka, preporučujemo upotrebu prečišćivača zraka u domovima. Također, ograničite kretanje i boravak vani.