Alergije su zdravstveno pitanje čija rasprostranjenost znatno raste. O ulozi antibiotika u razvijanju alergija se često raspravljalo.

Rađena je studija gdje je cilj bio ispitati povezanost između izloženosti antibioticima kod trudnica te beba u postnatalnom periodu i kasnijeg razvoja alergija (atopijskog dermatitisa, alergija na hranu, astme i rinitisa) kod djece. 

METODE ISTRAŽIVANJA

1 080 djece su sudjelovala u Evropskoj kohorotnoj studiji (PASTURE). Podaci o izloženosti antibioticima tokom trudnoće ili u prvoj godini života prikupljeni su putem upitnika, a pratio se period trudnoće majke te rođena djeca do šeste godine starosti. 

REZULTATI:

Izloženost ploda antibioticima je znatno povećala rizik od pojave atopijskog dermatitisa i alergija na hranu. Najjači uticaj na pojavu bolesti bio je upravo u prvoj godini djetetovog života (za atopijski dermatitis: AOR 1,66, 95% CI 1,11-2,48;  za alergiju na hranu AOR 3,01 95% CI 1,22-7,47). Također je uočena tendencija rasta astme u dobi od 3 – 6. godine  (AOR 1,65, 95% CI 0,95 – 2,86).

ZAKLJUČAK:

Analiza je pokazala pozitivne veze između izloženosti antibioticima i pojave atopijskog dermatitisa i alergija unutar prve godine djetetovog života zbog prenatalne izloženosti istim te vezu između izloženosti u postnatalnom periodu i pojave dermatitisa i astme.

 

Izvor: PUBMED.gov