Šta je inhalator?

Inhalator je uređaj namijenjeni osobama koje imaju zdravstvenih tegoba s disajnim putevima kao što su astma, bronhitis, KOPB, sinusitis, rinitis, blaga astma, alergija, ali isto tako i obična prehlada. Koriste se već kod djece stare 6 mjeseci jer većina modela u svojoj opremi sadrži maskicu za djecu. Veoma  su korisni i kod prehlade kod male djece kada se primjenjuje inhalacija s fiziološkom otopinom, a kod određenih bolesti u fiziološku otopinu se dodaje doza lijeka propisanog od strane ljekara (najčešće salbutamol, ipratropij, ventolin i deksametazon).

Kod primjene lijekova vrlo je važno na koju veličinu čestica će ih inhalator raspršiti jer ovisno o veličini čestica lijek će dublje ili pliće doprijeti u disajne puteve. Čestice veće od 10 mikrona ulaze samo u gornje disajne puteve, čestice manje od 10 mikrona dopiru do traheobronhijalnog dijela, a do alveola dopiru samo čestice koje su manje od 1 mikrona. S obzirom na to koji je dio disajnih puteva potrebno tretirati, time se treba voditi prilikom odabira inhalatora, o čemu će vas  savjetovati vaš ljekar.

 

Razlikujemo dvije velike vrste inhalatora – kompresorske i ultrazvučne.

 

                                               

Kompresorski inhalatori imaju u svom sistemu tzv. klip koji kompresuje vanjski i unutrašnji zrak u inhalatoru koji zatim djeluje na tekućinu (fiziološku otopinu i/ili odgovarajući lijek) i, miješajući tekućinu s kompresovanim zrakom, stvara aerosol. Ultrazvučni inhalator radi isto, no umjesto klipom to postiže pomoću ultrazvuka.

Glavna prednost kompresorskih inhalatora je što mogu koristiti lijekove u vodenoj i uljnoj otopini za razliku od ultrazvučnih koji ne mogu koristiti lijek u uljnoj otopini. Inhalacija kompresorskim inhalatorom traje 10-15 minuta, a ultrazvučnim kraće, do pet minuta. Jedini nedostatak kompresorskih inhalatora je što su malo bučniji za razliku od ultrazvučnih koji su skoro nečujni.

Postoje inhalatori koji su oblikom primjereni djeci jer imaju oblik igrački tako da sam proces inhalacije djeca dožive kao igru i lakše ih je animirati da pristanu na inhalaciju. Kada se odlučite za kupnju bilo koje vrste inhalatora, važno je da uz njega kupite fiziološku otopinu te špricu i iglu pomoću kojih ćete aplicirati određeni volumen fizološke otopine u inhalator (obično 2ml).

Važna napomena kod korištenja inhalatora je da se u njih ne smiju stavljati eterična ulja!

 

Glavni dijelovi inhalatora su: 

 • Spremnik za lijek                                
 • Nastavak za usta ili maska za lice
 • Cijev koja ih međusobno povezuje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako održavati inhalator?

Nakon svake upotrebe treba obrisati spremnik, a isto tako i cijev te nastavak za usta, odnosno masku ili ih ostaviti da se osuše na zraku. Povremeno je dobro u spremnik naliti destiliranu vodu, spojiti sve dijelove i uključiti inhalator par minuta.

 

Savjeti kod inhalacije:

 • Nikada se ne smije držati glava pognuta jer disajni putevi  prilikom inhalacije moraju biti slobodni.
 • Otopina za inhaliranje priprema se prema uputi ljekara, a osoba inhalira aerosol putem maske ili usnog nastavka (otopina za inhaliranje pored lijeka sadrži i 2ml fiziološke otopine).
 • Pravilno je udisati kroz usta, a prije svakog izdaha treba zadržati dah par sekundi. Kod male djece dovoljno je da mirno i polako dišu.
 • Inhalator se koristi dok lijek iz spremnika ne nestane, otprilike 10-15 minuta.

 

Koje su prednosti inhalatora?

 • Lijek dublje ulazi u disajni sistem
 • Lijek ciljano djeluje na respiratornu sluznicu 
 • Koristi se manja doza lijeka
 • Skoro da nema neželjenih nuspojava
 • Miješanjem lijeka s fiziološkom otopinom u inhalatoru, vlaži se sluznica respiratornog sistema, što olakšava iskašljavanje