Kanadski istraživači su identifikovali gen koji se povezuje s alergijom na kikiriki, a koji može biti značajan za predviđanje i liječenje alergija na hranu. Studija je objavljena početkom oktobra u The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Gen c11orf30/EMSY igra veliku ulogu u alergijskim reakcijama, prije svega onim koje se vežu za alergije na kikiriki i orašaste plodove.

Proces kojim se definišu ovi i slični geni se naziva epigenetika, a koji odgovara na pitanja kako neko postaje alergičan na određenu hranu te da li će uopće razviti alergiju na hranu? Epigenetika je nauka koja istražuje kako neke pojave, npr. izloženost određenim patogenima ili supstancama utiču da se određeni geni aktiviraju ili ostanu u stanju mirovanja. Ovo je vrlo važno i u procesu otkrivanja okidača za razvoj genetskih bolesti. 

Denise Daley, jedan od autora i profesor na Univerzitetu BC objašnjava da: “Otkriće ove genetske poveznice nam daje širu sliku uzroka za alergije na hranu i ovo će za sigurno pomoći ljekarima da identifikuju tj. prepoznaju djecu koja su u riziku od razvoja alergija.”  

Daley se nada da će ovaj genetički pronalazak uticati na bolje razumijevanje ostalih auto – imunih bolesti, uključujući astmu i ekcem (atopijski dermatitis). “Oko 80% osoba s astmom ima također i atopijski dermatitis, peludnu groznicu ili alergije na hranu.”, dodala je profesorica Daley. “Svjedočimo da bebe s atopijskim dermatitisom vrlo često dobiju prve simptome već sa tri mjeseca, a s godinom dana imamo i prve manifestacije otežanog disanja, a potom i alegija na hranu.” 

 

https://www.bestallergysites.com/study-peanut-allergy-gene/