Za osobe koji imaju alergijska oboljenja ili astmu, ponekad upravo zrak koji udišu može biti štetan.

Smog, naziv za razna zagađenja u zraku, može uveliko pogoršati simptome bolesti, izazivajući poteškoće sa disanjem. Smog je vrsta zagađenja zraka koji nastaje miješanjem gasova kao što su ugljen dioksid, ugljen monoksid, te sumpor dioksid. Čestice pronađene u smogu mogu sadržavati tragove dima, prašine, pijeska i polena. Smog može nastati na razne načine, u mehaničkim procesima kao što su rudarstvo i industrija, te hemijskim procesima kao što su sagorijevanje fosilnih goriva u industriji i saobraćaju.

U mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini količina smoga predstavlja velik problem. Istraživanja pokazuju povećan broj slučajeva hospitalizacije izazvanih ovim zagađenjima kod osoba koje boluju od astme.

 

Šta uraditi da zaštite sebe i svoje dijete od smoga? Evo nekoliko savjeta:

  • Pratite dnevnu kvalitetu vazduha u vašoj okolini. Ukoliko je kvaliteta vazduha loša, ostanite u zatvorenom prostoru i izbjegavajte vanjske aktivnosti.
  • Ukoliko morate izaći, radite to ujutro prije nego dnevna temperatura poveća količine smoga.
  • Nosite masku. Pokrijte nos i usta kada izlazite napolje. Maska predstavlja filter i štiti od pojava simptoma alergija i astme.
  • Obratite pažnju na zrak u zatvorenom prostoru. Nečist zrak s vana može ući u vaš dom, ispunjavajući prostor štetnim vazduhom.