U posljednje vrijeme javlja se mnogo zabuna vezanih za alergije na hranu. Ovo je lista nekoliko mitova koji se vežu za alergije na hranu.

 

  • Alergija na hranu isto je kao i intolerancija

Između ova dva pojma postoje sličnosti, no također i velike razlike. Alergijski simptomi nastaju kada imunološki sistem reaguje na određenu hranu. Simptomi mogu biti različiti, dok je najozbiljniji u obliku anafilaksije. Intolerancija na hranu znači da vašem tijelu nedostaje enzim potreban za probavu iste. Ukoliko ste intolerantni na laktozu, onda je to laktoza – enzim koji vam omogućava probavu mliječnih proizvoda. Najvažnija razlika između ova dva pojma jeste da se kod osoba intolerantnih na hranu ne može javiti simptom anafilaksije, iako su ostali blaži simptomi međusobno slični.

  • Alergije na hranu su trajna oboljenja

Većina alergija na hranu kod djece nestane do pete godine, dok je alergijama kao što su to alergije na morske plodove, kikiriki i orahe potrebno izrazito više vremena.

  • Većina alergija na hranu izazvana je dodacima u hrani

Tačno je da određene alergijske reakcije nastaju zbog dodataka u hrani (kao što su to nitrati), ali ove alergijske reakcije veoma su rijetke.

  • Većina ozbiljnih alergijskih reakcija izazvana je kikirikijem

Sve alergije na hranu imaju mogućnost da izazovu ozbiljne alergijske reakcije, bilo da su u pitanju kikiriki, orasi, morski plodovi ili drugi alergeni.

  • Potreban je samo test krvi kako bi se dijagnosticirala alergija

Test krvi je varljiv, te je stanju da dijagnosticira alergije sa preciznošću od 50 do 75 posto. Upravo iz tog razloga potrebno je vršiti opsežnija istraživanja kako bi se moglo tačno utvrditi da li osoba ima određenu alergiju ili ne.  

 

Izvor:
http://www.webmd.com/allergies/features/food-allergy-myths