Kod mnogih ljudi astma predstavlja ograničenje, no osvrćući se unazad, astma je odigrala važnu ulogu u životima mnogih ličnosti. Ovo je lista nekih od njih

John F. Kennedy
Gledan kao ikona mladosti i snage, 35. predsjednik SAD-a patio je od raznih oboljenja, uključujući astmu. Uprkos ovim preprekama, Kennedy je uspio očuvati snažan dojam svoje javne ličnosti, a između ostalog zanimao se i za vježbanje (plivanje i jedrenje).

Ludwig Von Beethoven
Opšte je poznata tvrdnja da je legendarni njemački kompozitor pri kraju svog života postao gluh. Ispostavilo se, naime, da je Beethoven također bolovao i od astme. Prve simptome osjetio je kada je imao 5 godina, a problem s plućima pratio ga je cijeli život.

Charles Dickens
Sigurno ste tokom svog života naišli na neko djelo poznatog engleskog pisca. Dickens je bolovao od astme cijeli svoj život, ali nije koristio nikakva sredstva za ublažavanje simptoma. Uobičajni lijekovi za liječenje astme u to doba bili su kafa i opijum.

David Beckham
Legendarni fudbaler bolovao je od astme još od malih nogu. Beckham je svoju bolest krio godinama, sve dok ga javnost nije ulovila kako koristi inhalator. Nedugo poslije toga, Beckham ulazi u zlatni period svoje karijere i povlači se kao jedan od najuglednijih sportaša.

Teddy Roosevelt
Prije nego je postao 26. predsjednik SAD-a, bolovao je od raznih oboljenja, uključujući astmu, koja su ga ograničavala da provodi vrijeme vani ili da pohađa školu. Mnogi lijekovi tog doba nisu pomogli, ali vježbanje jeste – pomoglo je da od Teddya napravi snažnog čovjeka kakav je poslije zaista i bio.

Billy Joel
Niko nije imun na napade astme, pa ni sam „Piano Man“. Davne 1998, na početku otvaranja turneje sa Elton Johnom, Joel je pretrpio akutni napad astme na sceni, što je otvaranje odgodilo na sedam dana. Ništa od toga nije zaustavilo Joela da postane jedan od najpoznatijih izvođača u američkoj historiji.

Diane Keaton
Proslavljena glumica, redateljica, producentica i scenarista oboljela je od astme u svojim ranim godinama. U filmu „The Lemon Sisters“ glumila je u ulozi asmatičnog zaljubljenika mačaka, gdje je sama ideja o astmi odigrala vrlo važnu ulogu.

Martin Scorsese
Martin Scorsese smatran je kao jedan od najvećih producenata svih vremena. Patio je od teške hronične astme još od djetinjstva. Astma je odigrala važnu ulogu u Martinovom životu, a sam priznaje da bi se okrenuo kriminalu da nije morao ostajati kući zbog astme.

Dennis Rodman
Profesionalni košarkaš za vrijeme cijele karijere simptome astme rješavao je vježbom. Rodman je bio poznat kao osoba koja ne odustaje.