Novo istraživanje pokazuje da djeca s astmom imaju 51% više šansi za razvijanje gojaznosti kroz nekoliko godina u poređenju s djecom bez astme. Također, utvrđeno je da korištenje lijekova za astmu smanjuje šanse za pojavu gojaznosti, i to za 43%. Istraživanje je uključilo preko 2000 mladih osoba koje nisu imale problema sa gojaznošću, da bi se na kraju ispostavilo da je 15.8% njih u periodu od oko 7 godina razvilo simptome gojaznosti.

“Astma i gojaznost često se zajedno pojavljuju kod djece, no nepoznato je da li djeca s astmom imaju veće šanse za razvijanje problema s gojaznošću ili gojaznost utiče na razvijanje astme. Naši rezultati govore da rana astma može uticati na razvijanje gojaznosti.“, navodi dr. Zhanghua Chen, vođa istraživanja.

Naučnici su također uzeli u obzir razne faktore koji su mogli uticati na tok samog istraživanja, kao što je sama tjelesna masa na početku studija, nacionalnost, porodični prihodi, zdravstveno osiguranje, izloženost duhanskom dimu, te fizička aktivnost. Zaključeno je da ovi faktori nisu mnogo uticali na sam ishod ili da ih je nemoguće, odnosno veoma teško, povezati s rezultatima.

Ograničenja uključuju validnost informacija roditelja, te količinu informacija vezanih za vježbe i ishranu. Pored toga, studija također govori da je uobičajenim strategijama koje uključuju režim ishrane i redovnu fizičku aktivnost, korištenja propisanih lijekova za astmu, moguće izbjeći probleme gojaznosti.

 

Izvor:
Science Daily – Children with asthma may be at higher obesity risk