Iako je predostrožnost sastavni dio u životu osoba s alergijama, nije neuobičajeno da zaboravimo ili jednostavno ne znamo koje su to skrivene opasnosti tj. alergeni koji vrebaju u svakodnevnim namirnicama i neprehrambenim proizvodima. Donosimo 14 proizvoda na koje morate obratiti posebnu pažnju.  

 

Kreme za sunčanje i losioni

Obratite pažnju na ulja orašastih plodova koja se često nalaze u kremama i losionima za sunčanje (ulje badema, oraha, shea maslac itd.). Iako je malo vjerojatno da će ovi sastojci izazvati opasne alergijske reakcije, ipak se pradlažu mjere predostrožnosti i korištenje alternativnih proizvoda. 

 

Šamponi, regeneratori i proizvodi za oblikovanje

Ulja orašastih plodova, poput makadamije, dodaju se u proizvode za jačanje kose, a ujedno i poboljšavaju miris proizvoda za kosu. Kao i kod krema za sunčanje, studije ne ukazuju na strogo izbjegavanje, međutim, možda ćete htjeti izbjegavati proizvode sa sastojcima orašastih plodova. Postanite strastveni čitač deklaracija!

 

Kozmetika

Prije nego što počnete koristiti određenu kozmetiku i prije nego uložite dosta novca, provjerite sastojke na kozmetičkim proizvodima – u sastavu proizvoda možete pronaći soju ili orašaste plodove npr. 

 

Dresinzi za salate, umaci i juhe 

Vrlo često u dresingu za salatu možete pronaći mlijeko, kikiriki, soju ili sastojke pšenice. Kupac pazi! Obratite pažnju!

 

Imitacija morskih plodova (Surimi) 

Iako je zdrava opcija ako želite  smanjiti unos mesa, imitacija morskih plodova, poput rakova, često se pravi s jajima. 

 

Marcipan 

Sve one prekrasne kolače sa šarenim, savršeno oblikovanim ukrasima i nježnim cvijećem izrađuju od marcipana, paste od badema.  Budite na oprezu!

 

Alkohol 

Ako niste sigurni koji se alergeni mogu naći u alkoholu, možda ćete se iznenaditi kada znate da pivo, burbon i vino mogu sadržavati alergene kao što je pšenica. Likeri  na bazi kreme mogu sadržavati mliječne sastojke, a druge tekućine poput Amareta ili Frangelica mogu biti napravljene s orasima. 

 

Worcestershire umak

Umak Worcestershire obično se koristi kao marinada za meso ili začin, Worcestershire umak može sadržavati ribe, posebno inćune. 

 

Tijesto za igranje

Djeca u vrtiću često koriste tijesto za igranje. Međutim, kupovno tijesto može sadržavati pšenicu, tako da ukoliko je dijete alergično na nju potrebno je pronaći alternativu. 

Najbolje bi bilo da sami napravite tijesto. Koristite ulje i boje za hranu koje su sigurne za vašu alergiju. 

 

Mješavina sjemenki za ptice

Tokom zime, mnogo ljudi postavlja hranilice za ptice na kuće i drveće. Iako je ovo humano djelo, dobro razmislite o tome ukoliko imate alergiju na orašaste plodove, pšenicu i slično.  Ulje oraha i pšenica se ponekad mogu naći u sjemenkama za ptice.

 

Hrana za ljubimce

U zavisnosti od brenda, možete pronaći alergene u sastojcima omiljene hrane vašeg psa ili mačke. S obzirom da nije namijenjena za ljudsku upotrebu, hrana za ljubimce može sadržavati kikiriki, orašaste plodove ili soju. Sama nabavka ove hrane može biti okidač za osoba koje pate od alergije.

 

Vakcine

Ukoliko se odlučite za imunizaciju, pitajte svog ljekara da li su tragovi jaja prisutni u vakcini?  Pojedine vakcine mogu sadržavati male količine jaja, što bimoglo predstavljati problem. 

 

Vitamini i medikamenti

Vitamini i razni lijekovi bi trebali da poboljšaju naše zdravlje, zar ne? Ne ukoliko ste podložni alergijama! U nekim od vitamina i lijekova se skrivaju alergeni soje, pšenice ili jaja. Pobrinite se da ste dobro pročitali sastojke prije upotrebe! 

 

Balzami i sjajevi za usne

Riblje usne? Ukoliko ste alergični na ribu, pazite na sastojke ruževa, balzama i sjajeva za usne. Nerijetko sadržavaju riblje ulje.