Niska vlažnost zraka, uobičajena u mnogim dijelovima svijeta, tokom zime može uzrokovati suhu, nadraženu kožu, a onda se može pojaviti ekcem.

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da koža ostane hidratizirana tokom zime ili u uslovima suhog zraka.

1. Koristite ovlaživač zraka. On može spriječiti isušivanje i pucanje kože, kao i svrab. Jeftinija alternativa za ovlaživač jeste da stavite zdjelu vode u svaku sobu. Ali pazite, to je odlično za razvoj bakterija, stoga svakako mijenjajte vodu u zdjelama svaki dan.

2. Prebacite se na hidratantnu kremu na bazi ulja i često hidratizirajte kožu. Što više ulja sadrži krema, učinkovitije vas štiti od gubitka vlage. Masti i ulje su naročito korisni kada je vlažnost zraka niska. Međutim, te kreme se ne smiju koristiti na dijelovima tijela koji su skloni zagrijavanju i znojenju.

3. Prije izlaska vani, nanesite teški sloj hidratantne kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF 15 ili više, na lice, ruke i bilo koju drugi dio tijela koji može biti izložen. Krema za sunčanje je važna u zimskim mjesecima, jer su sunčeve zrake prisutne tokom cijele godine. Danas je dostupno nekoliko proizvoda koji kombinuju uljnu, hidratantnu kremu s kremom za sunčanje.

4. Oblačite se slojevito. Najčešći pokretači  svraba su znojenje i pregrijavanje. Nošenje slojevite odjeće omogućava skidanje po potrebi, kako bi se spriječilo pregrijavanje.

5. Nosite rukavice. Zaštita ruku od hladnog zraka i niske vlažnosti igra važnu ulogu u prevenciji i kontroli atopijskog dermatitisa. Uvjerite se da su rukavice izrađene od materijala koji ne iritira vašu kožu. Neki pacijenti nose pamučne rukavice, a preko njih kožne ili rukavice od nekog drugog, toplog materijala.

6. Odmah skinite mokru odjeću i obuću sa sebe. Mokri odjevni predmeti mogu iritirati vašu kožu te izazvati razvoj ili pogoršanje atopijskog dermatitisa.

Izvor: https://nationaleczema.org/six-tips-for-keeping-eczema-calm-in-winter/