Ukoliko patite od astme, najpoželjnije je koristiti namještaj od drveta ili plastike, nikako namještaj presvučen tkaninom. 

Što se tiče jastuka i madraca, najbolji su oni od sintetičkih hipoalergenih materijala. Mogu se koristiti jastuci punjeni pjenastom gumom, ali potrebno ih je češće prati. 

Madrac i jorgane treba držati u navlakama, sa patent zatvaračima. Navlake je potrebno prati bar jednom u dvije sedmice u vrućoj vodi (preko 60 °C).

Tepisi, staze i ćilimi su pravi magnet za prašinu tako da ih je najbolje ukloniti, a podove po mogućnosti prekriti linoleumom i čistiti svaki dan mokrom krpom.

Ukoliko se koriste zavjese, onda su poželjne one od lake sintetike i treba ih prati bar dva puta mjesečno. 

Svu odjeća treba čuvati u ormarima, koji su zatvoreni. Izbjegavajte slike na zidu i slične predmete. Tapete također nisu poželjne.

Problem mogu predstavljati plišane igračke koje se zbog baterija ne smiju prati. U tom slučaju možete se poslužiti malim trikom tako što ćete igračku staviti u plastičnu kesu i ostaviti bar 5 sati u zamrzivaču (smatra se da grinje ne mogu preživjeti preko 5 sati na temperaturi od 0°C ili nižoj).

Vlaga je također na crnoj listi najgorih neprijatelja. Obratite pažnju na cijevi koje cure, slavine i krov.