Sve više ljudi ima problem sa raznim alergijama i ne zna kako da se nosi s njima. Cijeli način života se poremeti, pa tako i ishrana.

Ukoliko i vi patite od neke alergije, hrana koja se preporučuje za konzumiranje je sljedeća:

  • Luk – jača imunitet i smanjuje broj slučajeva polenske groznice. Najbolje je jesti svjež crni luk u salati.
  • Zeleno lisnato povrće  – oni koji su jeli namirnice bogate vitaminom E, za 30 posto su rjeđe oboljevali od alergija.
  • Začinsko bilje – matičnjak, ruzmarin, i majoran djeluju protivupalno i smanjuju simptome alergije. Svježe začine obilno upotrebljavajte u jelu.

Također, bitno je obratiti pažnju na uzgoj navedenih namirnica. Ukoliko je hrana hemijski tretirana, to može predstavljati problem te stvoriti kontra efekat i izazvati alergijsku reakciju. Naravno, pored konzumiranja navede hrane bitno je izbjegavati okidače alergije i obratiti pažnju i na druge faktore pored ishrane.